NavMenu

Evropska Direktiva o industrijskim emisijama najkompleksnija u oblasti životne sredine - Dug put pred oko 230 preduzeća

Izvor: Tanjug Četvrtak, 12.04.2018. 12:47
Komentari
Podeli
Direktiva se odnosi i na toplane (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Direktiva se odnosi i na toplane
Srbiji predstoji veliki posao na implementiciji Direktive o industrijskim emisijama koja je jedna od najkoplikovanijih i najtežih u oblasti životne sredine, a kojoj će morati da se povinuje veliki broj preduzeća, njih oko 227, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan

Ideja je, kaže, da Poglavlje 27 i naša pregovoračka pozicija u pregovorima o priključenju EU budu tako dobro pripremljeni i temeljni da bi taj posao uradili kako treba.

Za to je, ističe ministar, važno da privreda dostavi aposlutno sve podatke o sopstvenom poslovanju i sopstvenom načinu rada kada je reč o industrijskim emisijama, kako bi se potom pregovaralo upravo u interesu industrije.

- Kada shvatite u kakvom je stanju, onda ćete lakše razumeti koji su tranzicioni rokovi i koje je vreme potrebno da dostignete određene standarde - rekao je Trivan novinarima u Privrednoj komori Srbije, u kojoj je održan skup na kome je predstavljen projekat Implementacija Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji.

Naveo je da su sve zemlje koje su prošle ovaj proces imale strahovito veliki posao i probleme da bi najpre uspostavile paltformu za razgovaranje na ovu temu, a zatim kasnije u primeni.

- Tokom dostizanja standarda mnoge zemlja su imale problem da ono što su i dogovorile zaista i pripreme - dodao je ministar.

U čitavom tom procesu, naglasio je, Srbija ima veliku pomoć Švedske i njena dragocena iskustva.

- Ovo je još jedan u nizu projekta koje radimo zajedno sa Švedskom i to je izuzetno važno. Ovde nije reč samo o novcu, reč je i o novcu, ali pomoć koju nam Švedska u ovom smislu pruža je pre svega u znanju i iskustvu - kazao je Trivan i istakao da je jako vazno da izvučmo pozitivna iskustva iz svega što su druge zemlje radile.

Ministar Goran Trivan na događaju u PKSMinistar Goran Trivan na događaju u PKS
Današnji sastanak u PKS je, naveo je, jedan je od prvih u nizu koji će biti održan sa privredom, PKS i lokalnim samoupravama gde se nalaze preduzeća na koja se odnosi direktiva.

- Ovde je reč o prehrabrenoj industirji, o industriji za intenzivnu proizvodnjuju živine i svinja, i toplanama koje su u lokalnim samoupravama. To je ogroman broj preduzeća koja i utuču na kvalitet naše životne sredine i zato je ova direktiva i komplikovana i teška i zahtevna - kazao je Trivan.

Švedska je u protekle četiri godine sa 12 mil EUR pomogla Srbiji u sektoru ekologije, a švedski ambasador Jan Lundin kazao je da su svi projekti koje Švedska podržava u Srbiji deo približavanja Srbije ka EU i naglasio da Švedska želi da Srbija što pre postane član Unije.

- To je za Švedsku, kao članicu Unije, i za EU vrlo bitno. Međutim, jasno su definisani zahtevi za Srbiju kada je reč o implementaciji raznih direktiva EU, uključujući i dosta strogu direktivu koja će se odnositi na srpsku privredu. Nije lako ispuniti te uslove - kazao je ambasador.

Kako je objasnio, svi projekti koji se odnose na Direktivu o industrijskim emisijama imaće pozitivan efekat i na zdravlje ljudi u Srbiji, jer će voda biti čistija, biće manje problema sa hemikalijama, proizvodnja će biti efikasnija, a srpska privreda će biti konkurentna ne samo na evropskom, nego i na globalnom nivo.

Podsetio je da je Švedska prošla slične procese pre 30 i 40 godina, kada je reč o prečišćavanju vode, te će vrlo rado podržati druge zemlje koje žele da prođu iste procese.

- Možda ćemo jednog dana od Srbije naučiti najsavremenije i najnovije tehnolologije u ovoj oblasti, jer naša tehnologija već malo zastareva, pošto smo tako rano krenuli. Srpska tehnologija će biti najnovija - rekao je ambasador.

Mirosalav Lutovac iz PKS naglasio je na otvaranju skupa da će srpska privreda morati da se pripremi i da svoje tehnološke procese prilagodi visokim standardima, te dodao da Srbiji predstoji veliki posaou vezi sa Direktivom o industrijskim emisijama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.