NavMenu

Svetska banka priprema projekat za jednostavniju trgovinu na Balkanu - Kamioni na granicama koštaju region 800 mil EUR

Izvor: Politika Četvrtak, 12.04.2018. 08:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija je još u decembru 2006. godine u Bukureštu potpisala CEFTA sporazum kojim su carine prilikom trgovine u regionu ukinute. Međutim, da u praksi problemi ipak postoje, uprkos činjenici da je trgovina liberalizovana još pre 12 godina, svedoče kamioni sa robom koji svakodnevno čekaju na granici.

– Nema logike da samo kod nas na granici možete videti kilometarske kolone kamiona. Zbog toga Svetska banka priprema regionalni projekat kojim bi trebalo da se olakša trgovina na teritoriji Balkana – rekao je Lazar Šestović, viši ekonomista Svetske banke.

Projekat bi trebalo da bude odobren na leto, a dosad su preliminarno za njegovu primenu zainteresovane Srbija, Makedonija i Albanija.

Da je CEFTA unapredila trgovinu u regionu i povećala izvoz, izjavio je nedavno ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Ali, kamioni na graničnim prelazima i dalje čekaju sedam do 48 sati, dok se kamioni u Gruziji zadržavaju sedam minuta, podsetio je ministar.

- Gubimo 26 miliona sati godišnje zbog čekanja kamiona sa robom na granici, kazuju podaci MMF-a - rekao je resorni ministar.

Oko 800 mil EUR plaća se za različite vrste usluga na graničnim prelazima, opravdano ili neopravdano, što je 1% BDP-a zemalja regiona, dodao je Ljajić.

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), naša zemlja je tokom prošle godine uvećala spoljnotrgovinsku razmenu sa svim zemljama regiona. Najveći rast razmene, od čak 41%, ostvaren je u trgovini sa Bugarskom.

Najnoviji podaci pokazuju da je na kraju 2017. godine spoljnotrgovinska razmena Srbije i Bugarske prešla granicu od milijardu evra. Pritom je naš izvoz u ovu zemlju regiona porastao za više od 50%, dok je uvoz, u odnosu na prethodnu godinu, uvećan za 28%. To znači da je za dve godine trgovina između dve zemlje gotovo udvostručena. Jer, na kraju 2015. godine Srbija je sa Bugarskom imala skromnu trgovinsku razmenu. Prema podacima PKS, ona je tada iznosila 562 mil EUR i bio je to jedan od najlošijih rezultata u regionu. U to vreme manje smo trgovali jedino sa Rumunijom (206 mil EUR) i Albanijom (120 mil EUR).


Ipak, od svih zemalja iz našeg komšiluka, Srbija najviše trguje sa Bosnom i Hercegovinom. Podaci PKS pokazuju da je naša ukupna razmena na kraju prošle godine dostigla 1,7 mlrd EUR. Međutim, uvoz je porastao za 28,8%, dok je izvoz robe iz Srbije u BiH uvećan za svega osam procenata.

U PKS ocenjuju da je ova zemlja regiona naš najveći trgovinski partner i na prostorima CEFTA. Sa BiH ostvarujemo 44% od ukupne robne razmene sa svim zemljama CEFTA.

Jedinstveno tržište

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru obrazložio je ponovo svoju staru zamisao o uspostavljanju regionalne carinske unije.

- Neću odustati od ideje uspostavljanja jedinstvenog tržišta u regionu. Ta ideja počiva na racionalnim ekonomskim argumentima - rekao je Vučić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.