Izvor: Tanjug/Beta | Sreda, 11.04.2018.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija TAFE potpisala ugovor o kupovini Industrije mašina i traktora Beograd

Ilustracija (Foto: kovop58/shutterstock.com)
Indijska kompanija TAFE potpisala je danas ugovor o kupovini Industije mašina i traktora (IMT) Beograd, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i ambasadorke Indije Narinder Čohan (Chauhan).

Kupoprodajni ugovor za jedan od simbola nekadašnje Jugoslavije, potpisali su zamenik direktora TAFE-a za evropsko tržiste Kamal Ahuđa i Dušan Dragojlović, u ime Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

IMT je 2. aprila prodat indijskom proizvođaču traktora za 66,8 miliona dinara, što je bila početna cena, a TAFE je bio jedini prijavljeni ponuđač.

Indijska kompanija najavila je višemilionsku investiciju, uz proizvodnju najmanje 5.000 traktora u narednih pet godina, s ciljem da se dostigne proizvodnja od 10.000, uz direktno i indirektno zapošljavanje oko 800 radnika, prenosi Beta.

Brnabić je rekla da je prodajom IMT-a "završen ogroman posao" i da će Vlada Srbije pomoći da se proizvodnja traktora pokrene još ove godine.

- Pokretanje IMT-a je velika stvar za srpsku industriju jer će TAFE doneti novo znanje, tehnologiju i radna mesta - rekla je Brnabić i dodala da je "značajno što se dižu srpski brendovi koji su bili snaga domaće ekonomije", prenosi Beta.

Ona je istakla da će pokretanje nekadašnje fabrike traktora koristiti Srbiji, poljoprivrednicima omogućiti da lakše nabave delove, a subvencije koje je država davala za kupovinu traktora se neće odlivati za kupovinu uvoznih traktora.

Ministar poljoprivrede je podsetio da je 95% delova traktora koje je prozvodio IMT, kompatibilno sa modelom traktora koji proizvodi TAFE.

- Ceo Balkan traži traktore jer nema ozbiljnih proizvođača, a TAFE će traktore iz Srbije verovatno izvoziti i u Severnu Afriku - kazao je Nedimović, napominjući da je u našoj zemlji prošle godine proizvedeno svega 400 traktora, navodi Beta.

Prema pisanju Tanjuga, zamenik direktora Tafe za evropsko tržiste Kamal Ahuđa, rekao je da su ovaj dan dugo čekali, te da je konačno dobijena prilika da indijska fabrika pokuša da od IMT napravi brend kakav je nekada bio.

- Iskoristićemo sve da napravimo dobar i konkurentan traktor po imenu IMT - rekao je Ahuđa i podsetio da Je tehnologija ferguson zajednička i za IMT i za Tafe, podsetivši da saradnja sa IMT-om traje od 1960. godine, te da je prekinuta zbog ratova na prostoru bivše Jugosalvije.

TAFE je, naveo je, da je ta indijska firma u međuvremenu postala treća najveća korporacija na svetu u toj oblasti, sa proizvodnjom od oko 180.000 traktora godinšnje, od čega je 120.000 po ferguson tehnologiji.

Upitan o različitim informacijama u medijima o broju ljudi koje će TAFE zaposliti u Srbiji, Ahiđa kaže da je došlo do nesporazuma i navodi da je ta firma u pismu predočila da može da se očekuje 800 zaposlenih, kroz direktno i indirektno zapošljavanje, odnosno uz kooperante.

- Neće biti zaposleno 800 ljudi, a biće ih toliko i više indirektno kroz kooperante - istakao je.

Prema najavama srpske premijerke, očekuje se da prvi traktor bude predstavljen u maju, na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.