Izvor: Beta | Sreda, 11.04.2018.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Suficit budžeta Srbije u februaru 18,5 milijardi dinara

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Suficit budžeta Srbije na kraju februara ove godine bio je 18,5 milijardi dinara, jer su prihodi iznosili 177,1 milijardu, a rashodi 158,6 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi budžeta u februaru su iznosili 90,5 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi bili 79 milijardi.

Najveći deo poreskih prihoda odnosio se na uplatu PDV-a u iznosu od 39,6 milijardi dinara. Zbog većeg prihoda po osnovu uvoznog PDV-a i manjih povraćaja, prihod od PDV-a je veći nego u januaru, navelo je Ministarstvo finansija.

Prihod budžeta po osnovu akciza, koji je iznosio 24,8 milijardi dinara, niži je u poređenju sa januarskim prihodom usled smanjenja efekta formiranja zaliha akciznih proizvoda.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 11,3 milijardi dinara, od čega je 1,9 milijardi naplaćen prihod po osnovu premije reotvaranja emisija hartija od vrednosti. Priliv donacija je iznosio 200 miliona dinara.

Rashodi budžeta u februaru su iznosili 94,1 milijardu dinara. U odnosu na januar najveće razlike u iznosima su kod izdataka za kamate, kako je i predviđeno planom otplate javnog duga.

Rashodi za zaposlene su iznosili 21,5 milijardi dinara, a transferi organizacijama socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 16,1 milijardu dinara.

Uobičajeno je da su u prvim mesecima godine rashodi, izuzimajući kamate, niži od mesečnog proseka, s obzirom na manji broj radnih dana i tek započete procedure javnih nabavki, objasnilo je Ministarstvo finansija.

Na nivou opšte države u prva dva meseca ove godine je zabeležen fiskalni suficit u iznosu od 20,4 milijarde dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 44,2 milijarde.

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) iznosi 7,3 milijarde dinara, u najvećoj meri zahvaljujući uplati tromesečnih obaveza po osnovu poreza na imovinu.

Vojvodina je ostvarila suficit od 1,5 milijardi dinara, a fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju februara bili u deficitu od 6,5 milijardi dinara.

PIO fond ima deficit od 6,6 milijardi dinara, a RFZO deficit od 200 miliona dinara, koji je finansiran prenetim sredstvima iz prethodne godine. Nacionalna služba za zapošljavanje je u suficitu od 200 miliona dinara, dok je budžet Fonda SOVO u blagom suficitu.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije su u deficitu od 500 miliona dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.