NavMenu

Milan Beko - biznis iz senke

Izvor: Danas Četvrtak, 25.08.2005. 16:25
Komentari
Podeli


Biznis iz Senke

Da je u Srbiji sve učestalija praksa kupovine preduzeća od strane biznismena iz senke pokazalo se još jednom na primeru C marketa.



Ovo preduzeće, za koje je sve vreme kao glavni igrač važio slovenački Mercator, sada će kupiti zajedno Milan Beko, Slobodan Radulović i Miroslav Mišković.


Milan Beko

Svima zajedničko u postupanju je da se retko ili čak uopšte ne pojavljuju u javnosti, da sve svoje poslovne poteze povlače iza „zatvorenih vrata", i da ih tek nakon izvesnog vremena, kada je sve već dogovoreno obnaroduju".


Slobodan Radulović

Jedno je sigurno, osim što je Beka, ministrovanje u bivšoj socijalističkoj vlasti (1993. godine u vladi Mirka Marjanovića bio je ministar za privatizaciju) naučilo u koje ga sve zamke pojavljivanje u javnosti može uvući, Beko je „boraveći" na visokim funkcijama saznao sve slabosti privrednog sistema Srbije, a na primeru Knjaza pokazao je i kako to svoje znanje, konsultujući strane investitore, može „debelo" da naplati.

Način na koji je učestvovao u prodaji Knjaza Miloša, mnoge je ostavio bez reči.
Isti šablon, (da stoji iza neke firme) iskoristio je i na aukciji u Agenciji za privatizaciju u aprilu ove godine kada je za 78,4 miliona dinara kupio spoljno-trgovinsku firmu Rapid.
U ulozi zvaničnog kupca ovog uspešnog preduzuća našla se firma Erma. Opet na nivou anegdota pojavila se nezvanična informacija da je kupac Milan Beko da bi se tek kasnije, kada su o tome pisali mediji saznalo da je to istina.

Kada je reč o Bekovoj biografiji nije zgoreg podsetiti da se oduvek deklarisao kao nestranačka ličnost. To ga međutim nije sprečilo da uđe u vladu Mirka Marjanovića.
Prvi posao koji mu je dodeljen bio je da napravi novi Zakon o privatizaciji, a drugi da Italijanima i Grcima proda 49 odsto Telekoma Srbije.


Oba zadatka obavio je, po opštoj oceni, veoma uspešno.

Iako je privreda bila njegova glavna preokupacija, za Beka važi da nikad nije radio u državnoj firmi.

Jedino je u periodu od leta 1998. do 2000. bio na čelu Upravnog odbora Zastave, ali je zbog finansijskih malverzacija smenjen sa te funkcije.

Političko (interesno) lutanje ovog čoveka nije se tu zavrišilo jer se čak u oktobru 2000. pojavio na izbornoj listi JUL kao poslanički kandidat.

Beko je rođen 1961. u Herceg Novom. Završio je Saobraćajni fakultet, oženjen je i ima dvoje dece.


Jedan je od najbogatijih ljudi u zemlji. Pored toga što je postao suvlasnik Rapida, poseduje Dibek i Dimontu za koje se spekulisalo da je izbegao da plati ekstra-profit. Oni koji ga poznaju, kažu da važi za velikog šarmera i poslovnog mahera.
Danas, medutim, njega nećete videti na poslovnoj sceni jer ne živi u Srbiji već u Milanu.

napomena : Tekst je preuzet iz lista „Danas“.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.