NavMenu

Telemedicina stiže u Vojvodinu - Povezivanje KCV sa svim opštim bolnicama u pokrajini

Izvor: Dnevnik Utorak, 10.04.2018. 14:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com)Ilustracija
Više od polovine stanovnika Vojvodine umire od kardiovaskularnih bolesti, a veliki udeo u tome imaju moždani udari. Pokrajinski sekretar za zdravstvo docent dr Zoran Gojković najavljuje da će uskoro zaživeti program telemedicine, koji će povezati Kliniku za neurologiju Kliničkog centra Vojvodine i opšte bolnice u Vojvodini, kako bi lekari mogli u svakom trenutku da vide medicinsku dokumentaciju pacijenata u drugim gradovima i odluče odmah o daljem načinu lečenja.

- Vojvodina prednjači po broju kardiovaskularnih bolesti, a razlozi za to su i specifična ishrana bogata mastima, malo kretanja, šećerna bolest. Klinički centar Vojvodine je jedini klinički centar uz Srbiji, uz Specijalnu bolnicu za neurološke bolesti Sveti Sava u Beogradu, u kojem se radi mehanička trombektomija. U pitanju je najsavremenija metoda, gde radiolozi uz pomoć katetera izvlače tromb koji je zapušio krvni sud u mozgu - navodi pokrajinski sekretar Gojković i napominje da je, zahvaljujući ovoj metodi, bolji rezultat lečenja, odličan oporavak pacijenata, a smanjuje se smrtnost, kao i invaliditet pacijenata i druge posledice šloga.

Kako bi se što bolje razvio kvalitet lečenja, Pokrajinska vlada izdvojila je novac i za nabavku angiosale, namenjene neurološkim i vaskularnim pacijentima, koja će biti u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine.

- Kada pacijent sa znacima i simptomima šloga dođe u Urgentni centar, imaće na jednom mestu kompletnu dijagnostiku i terapiju i tako će biti zaokružen ceo sistem, što je nemerljiv napredak u odnosu na dosadašnje lečenje - navodi dr Gojković.

Kako bi se pomoglo i opštim bolnicama u Vojvodini u kvalitetnom lečenju moždanog udara, pokrajinski sekretar za zdravstvo kaže da su pokrenuli poseban projekat i program zdravstvene zaštite, za povezivanje internet vezom svih dijagnostičkih uređaja opštih bolnica sa bazom u Kliničkom centru Vojvodine.

- Na taj način će moći da se razmenjuje kompletna medicinska dokumentacija, a biće mogući i onlajn razgovori na teritoriji cele Vojvodine sa specijalnim timom Klinike za neurologiju, koji će biti na raspolaganju svakoga dana, 24 sata dnevno. To će omogućiti znatno bolju koordinaciju i komunikaciju doktora i razmenu iskustva, a lekari u opštim bolnicama dobijaće pomoć od najiskusnijih neurologa KCV u pripremi pacijenata za slanje u Novi Sad, kao i u davanju ciljane terapije - objasnio je dr Gojković.

Dosadašnja praksa podrazumevala je da se pacijenti koji su doživeli moždani udar dovoze iz opštih bolnica u Novi Sad, gde su zadržavani ukoliko je bilo potrebe. Gojković kaže kako sada neće biti bespotrebnog transporta, što ima izuzetno veliki značaj za kvalitet i komfor lečenja, a značajna je i ekonomska ušteda.

(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
- U okviru ovog procesa potrebna je i nabavka kvalitetnije opreme za opšte bolnice i upravo zbog toga kupujemo najnovije i najsavremenije CT aparate, neophodne da se zaokruži ovaj projekat. Nove CT aparate dobijaju opšte bolnice u Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Somboru, ali će iz dodatnih izvora finansiranja ove godine i sve ostale opšte bolnice imati ili nove CT aparate ili će oni aparati koje imaju biti nadograđeni hardverskom i softverskom opremom, da bi se ispunili zahtevi projekta - najavio je dr Gojković.

U interesu bolesnika

Direktor Kliničkog centra Vojvodine, profesor dr Petar Slankamenac, kaže kako će, zahvaljujući telemedicini, u istoj ravni biti i pacijenti koji se šlogiraju u Novom Sadu, kao i oni koji se šlogiraju u Senti. Naime, lekari iz Kliničkog centra moći će da komuniciraju direktno s pacijentom u drugom mestu, pogledaju nalaze i dogovore terapiju.

- Moramo da koristimo tehnološke mogućnosti koje nam daju telemedicina i informatičko uvezivanje. Brže komuniciranje je u interesu pacijenata - rekao je dr Slankamenac.

Povezivanje Instituta i novih angiosala

Započeo je i projekat povezivanja tri nove angiosale, u Subotici, Somboru i Zrenjaninu, sa Institutom za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, čime će se omogućiti razmena medicinske dokumentacije i pružanje pomoći pacijentima na daljinu.

- Telemedicine do sada nije bilo ni u Vojvodini ni u Srbiji, mada je bilo nekih pokušaja u Beogradu, ali to ne funkcioniše. Tokom ove godine počinjemo i informatičko povezivanje svih klinika u krugu Kliničkog centra Vojvodine, jer ne smemo da dozvolimo da budemo na začelju kolone u veku tehnologije - ocenio je dr Gojković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.