NavMenu

Vojska Srbije dobija ruske "leteće tenkove" - Do 2019. stižu četiri helikoptera Mi-35

Izvor: Politika Utorak, 10.04.2018. 15:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goran Bogicevic/shutterstock.com)Ilustracija
Kako je prilikom nedavne posete Moskvi najavio ministar odbrane Aleksandar Vulin, najkasnije do početka sledeće godine četiri helikoptera Mi-35 trebalo bi da se nađu u naoružanju Vojske Srbije. Time se nastavlja opremanje Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane započeto nabavkom transportnih helikoptera Mi-17 i lovačkih aviona mig-29, piše Politika.

Ali, za razliku od pomenutih vazduhoplova koji su u našoj vojsci dugo u upotrebi, Mi-35 je tehnika koju naši vojni piloti do sada nisu koristili i koja će Vojsci Srbije dati mogućnosti koje do sada nije imala.

Mi-35 je zapravo modernizovana i usavršena verzija Mi-24, namenjena pre svega izvozu. Skoro istovetnog prepoznatljivog oblika, ali s boljim motorima, savremenom elektronikom i naoružanjem.

Ovaj helikopter poseduje moćno naoružanje - top u pokretnoj kupoli, vođene rakete i nevođena raketna zrna, a zaštićen je oklopom koji posadu i vitalne delove štiti od paljbe sa zemlje, jer je namenjen dejstvu s malih visina. Zbog toga ga nazivaju "letećim tenkom".

Mi-35 ima dva člana posade, a može da preveze do osam vojnika, što ga svrstava, u punom smislu reči, u jedinstvenu kategoriju borbeno-transportnih helikoptera. Kako bi imao najbolje moguće aerodinamičke karakteristike u letu, ali i da bi gađanje bilo što preciznije, helikoper je asimetrične konstrukcije - glavni rotor je blago nagnut u desnu stranu, a stajni trup blago u levu, kako bi rotor, kada je letelica na pisti, ostao u horizontalnoj ravni. Mi-35 postiže maksimalnu brzinu od 310 kilometara na sat, piše Politika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.