Izvor: Beta | Utorak, 10.04.2018.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Apoteka Kruševac se priprema za javno-privatno partnerstvo

Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
Zdravstvena ustanova Apoteka Kruševac tri godine posluje sa gubicima. Mere racionalizacije uvedene pre sedam meseci nisu dale očekivane rezultate i poslovodstvo je pokrenulo inicijativu za javno-privatno partnerstvo koje treba da omogući stabilnu farmaceutsku zaštitu, ali i oporavak i stabilizaciju, navode u toj ustanovi.

- Razlog pokretanja postupka za izradu projekta javno-privatnog partnerstva jesu trenutne finansijske okolnosti, problem dugovanja prema poveriocima i zaposlenima, izmirenje postojećih dugovanja i likvidno poslovanje - rekao je Beti Milan Radović, direktor Apoteke Kruševac.

On je kazao da je javno-privatno partnerstvo dobar put za postizanje trajnog rešenja koje će omogućiti dalji nesmetan rad Apoteke Kruševac i dodao da, s obzirom na to da je projekat u pripremi, zasad nije moguće govoriti o budućim obavezama privatnog partnera, kao ni o potencijalnoj zainteresovanosti nekog od njih.

Tu ustanovu bi, dodao je on, u narednih nekoliko dana, kroz treći specijalni program od prošlog jula, trebalo da napusti još 11 farmaceuta i devet tehničara, nakon čega će ostati 111 radnika, umesto 198, koliko ih je bilo pre devet meseci.

Skupština Kruševca usvojila je nedavno Odluku o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva koje bi trebalo da omogući stabilno snabdevanje stanovništva lekovima i ostalim medicinskim sredstvima i opstanak Apoteke Kruševac.

U obrazloženju te odluke piše da Apoteka Kruševac od 2015. godine ima finansijske probleme nastale zbog nametnutih uslova poslovanja koji su naklonjeni privatnim apotekama, da ne može nadalje da pruža odgovarajuću kvalitetnu farmaceutsku zaštitu, da zaposlenima duguje šest plata, te da mere racionalizacije ni nakon sedam meseci nisu dale očekivane rezultate.

Navedeno je da su osim smanjenja broja radnika na minimum svedeni materijalni troškovi, zatvoreno je šest apoteka, ali da prihodi nisu povećani jer je u Kruševcu od juna otvoreno nekoliko novih privatnih apoteka, a Apoteka Kruševac je, takođe, zbog dugovanja dobavljačima smanjila lager.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.