Izvor: Novosti | Utorak, 10.04.2018.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

A1 Telekom Austrija planira ulaganja u zemljama bivše Jugoslavije - Milijardu evra za akvizicije

(Foto: telekom.rs)
A1 Telekom Austrija, koji je pre sedam godina pokušao da kupi srpskog nacionalnog operatera - Telekom Srbija, ne odustaje od te mogućnosti. Naime, kako je izjavio generalni direktor kompanije A1 Telekom Austrija Alehandro Plater, taj koncern želi da se, pre svega kupovinom, dalje širi na istok Evrope. On je posebno naglasio da mora više da se investira u Srbiju, Hrvatsku i druge zemlje bivše Jugoslavije.

- Istok je u našoj DNK, i zbog toga moramo da dalje razmatramo širenje na taj region. Možemo za akvizicije da potrošimo milijardu evra - kazao je on u klubu ekonomskih novinara u Beču.

Plater je rekao kako je uveren da je međunarodna ekspanzija najbolji put za stvaranje radnih mesta u Austriji i dodao da je Austrija malo tržište na kojem se ne može postići potrebna veličina da bi koncern bio konkurentan.

- Mi smo u konkurenciji sa T-Mobilom i Drei, a obe kompanije su velike - objasnio je šef Telekom Austrija, koja je deo meksičkog mobilnog operatera America Movil.

Plater je naglasio da bez ekspanzije A1 Telekom Austrija ne može biti uspešan, i da ta kompanija mora da postane relevantna u Evropi.

- Ukoliko se ukaže prilika za kupovinu, A1 Telekom Austrija može bez problema za to obezbediti kapital u visini od milijardu evra, bez dokapitalizacije - istakao je Plater.

Poslednji pokušaj prodaje Telekoma Srbije bio je tokom 2015. godine, kada se, na kraju, od nje i odustalo. Tada je u priči bio američki investicioni fond Apollo koji je, nezvanično, nastupajući zajedno sa Telekomom Slovenije za 58% srpskog Telekoma nudio 1,2 mlrd EUR. U toj priči A1 Telekom Austrija nije učestvovao, ali jeste nekoliko godina pre te nesuđene prodaje.

Tada je, u 2011. godini, austrijski Telekom za 51% srpske kompanije nudio prvo 950 mil EUR i 450 mil EUR za kapitalne investicije. Potom je poboljšao ponudu na 1,1 mlrd EUR, uz uslov da Komisija za zaštitu konkurencije dozvoli da A1 Telekom Austrija u svom vlasništvu zadrži ovdašnjeg operatera Vip mobile. Pošto je tadašnja Vlada nudila većinski paket za minimum 1,4 mlrd EUR, ponuda Austrijanaca je odbijena.

Niža cena?

Alehandro Plater je podsetio da su Telekom Srbija i Telekom Slovenije već u više navrata trebalo da budu privatizovani, ali da prodaja nije uspela zbog cene.

- Cena prodavca se uvek orijentisala na procene od pre pet godina, ali te cene se više ne mogu postići - ukazao je Plater.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.