Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 09.04.2018.| 18:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zaduženje EPS-a od 80 mil EUR za vetropark Kostolac garantovaće država

Srbija bi trebalo da da garancije za zaduženje Elektroprivrede Srbije od 80 mil EUR kod Nemačke razvojne banke KfW za projekat obnovljive energije Kostolac - vetropark, predviđeno je zakonom koji će parlament razmotriti na novoj sednici koja počinje u sredu, 11. aprila.

Davanje te garancije predviđeno je državnim budžetom za 2018. Period dospeća zajma je 15 godina, a fiksna kamatna stopa iznosi 0,85%.

Period počeka je četiri godine, tako da će se glavnica otplaćivati u 23 polugodišnje rate, s tim što prva rata glavnice dospeva na plaćanje 30. decembra 2021. godine, a poslednja 30. decembra 2032. godine. Period raspoloživosti zajma je do 30. decembra 2021. godine.

Provizija za organizovanje posla je 0,75% iznosa zajma i plaća se jednokratno, a provizija na neiskorišćeni iznos zajma je 0,25% godišnje.

Predviđeno je da se troškovi kamate i provizije na neiskorišćeni iznos zajma plaćaju polugodišnje, 30. juna i 30. decembra svake godine.

U obrazloženju predloženog zakona za davanje garancije navodi se da je realizacija Projekta u skladu sa Nacionalnim akcionim planom za obnovljive izvore energije, kako bi se dostigao obavezujući cilj Republike Srbije, koji se odnosi na učešće udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije 2020. godine od 27%.

Strategija razvoja energetike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine kao jedan od prioriteta ističe racionalno korišćenje prirodnih resursa i podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i energetski efikasnijih i ekološki prihvatljivijih tehnologija i opreme za korišćenje energije.

Na dnevnom redu sednice, među više tačaka, biće i potvrđivanje Sporazuma o zajmu Srbije kod KfW od 20 mil EUR za Program podsticanja obnovljive energije koji se odnosi na razvoj tržišta biomase u Srbiji. Period otplate neće biti duži od 15 godina, uključujući period počeka do pet godina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.