NavMenu

Srpski privrednici spremni za privredni sajam u Prištini - Komplikovane procedure i dalje otežavaju trgovinu

Izvor: RTS Subota, 07.04.2018. 12:31
Komentari
Podeli
(Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
Za desetak dana u Prištini počine opšti privredni sajam, a da učestvuju na njemu do sada se prijavilo oko 70 srpskih privrednika. Cilj je da se udvostruči razmena koja je prošle godine iznosila gotovo 500 mil EUR, od čega je 440 mil EUR vrednost robe plasirane iz centralne Srbije u južnu pokrajinu.

Uzgajivači maline, kupine i jagode sa Kosova i Metohije sadnice nabavaljaju iz Ivanjice. U južnu pokrajinu ode gotovo pola miliona sadnica godišnje. Zoran Radovanović je zadovoljan plasmanom, ali mu posao otežavaju bankarske procedure.

- Mi fakturišemo u evrima kao da je klasičan izvoz i sva dokumentacija se sprema kao da je klasičan izvoz. Međutim, kada uplate novac, potrebno je dva dana da se izvrši konverzija preko NBS i preko naše lokalne banke i mi dobijemo taj novac u dinarima direktno na naš račun. Pa se nešto malo gubi na razlici - objašnjava Radovanović.

Centralna Srbija, sem poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, Kosmet snabdeva naftom i naftnim derivatima, električnom energijom, građevinskim i hemijskim materijalom. Prošle godine isporuke su porasle 11%.

- Kod naših je privrednika kosovsko tržište većinom poznato, imaju svoje partnere kojima očigledno veruju. Oni koji traže svoje partnere veruju nama, a naše iskustvo u saradnji sa Prištinom i kompanijama sa Kosova je zaista odlično - navodi Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

Roba najčešće odlazi u centralni deo pokrajine, odakle se distribuira u ostale krajeve.

- Često roba koja dolazi na sever Kosova dolazi preko Prištine na sever. Mi mislimo da to možemo da prevaziđemo ako bismo napravili jedan distributivni centar koji bi okupio celu srpsku prvredu na neki način i bio logistički centar sa kosovskim partnerima i kompanijama koji bi mogao da pokrije ne samo Kosovo, nego i Makedoniju i Albaniju - dodaje Đurđević.

Da zajednički jezik regiona brže od politike pronalazi ekonomija, smatraju i u Privrednoj komori Kosova. Navode sajmove u Prištini na kojima rado učestvuju srpski izlagači.

- Ja sam to rekao nekada, govorim i sada, možda bi bilo jako dobro da se uzima kao model upravo ovo što mi radimo kao komore u regiji i da bude model za političare da za neke stvari treba mnogo više pragmatičnosti - ukazuje Safet Grdžaliju iz Privredne komore Kosova.

Zato se nadaju usklađivanju sertifikata za mesne i mlečne proizvode koji za sada ne mogu preko administrativne linije. Roba koja može često na ulaz čeka nekoliko dana jer nisu uklađena ni radna vremena. Dodatni problem je i to što se dažbine plaćaju isključivo u kešu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.