Izvor: Dnevnik | Subota, 07.04.2018.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nastavlja se konsolidacija bankarskog sektora - I Societe Generale odlazi iz Srbije?

(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Bankarski sektor u Srbiji očekuje promene. Telenor banka je bila pred prodajom, država ovih dana na prodaju nudi Jubmes banku, a spekuliše se i da se Societe Generale banka povlači ne samo iz Srbije već iz celog regiona.

Pre petnaestak godina banke su hrlile da dođu u Srbiju. Kamate su bile visoke, klijenti uredno servisirali preuzete obaveze, pa je i zarada bila dobra. Pre deset godina u bankama u Srbiji bilo je 28.000 zaposlenih, a danas platu prima 22.000 službenika i menadžera.

Povlačenje Societe Generale banke iz Srbije bilo bi prilično iznenađenje jer je na ovo tržište došla još 1977. godine, a u Srbiji su poslovali i tokom kriznih devedesetih godina prošlog veka. Lane su najavili povlačenje iz Crne Gore. Sada se na osnovu vesti, koje su se pojavile na jednom od finansijskih sajtova u Bugarskoj, spremaju da napuste ne samo Srbiju i Crnu Goru, već i Makedoniju, Bugarsku i Moldaviju.

U PR službi ove banke u Beogradu kažu da glasine ne komentarišu i to je jedino što imaju da kažu.

Nije zgoreg podsetiti da je Societe Generale kupila portfolio vezan za stanovništvo kada se pre nekoliko godina KBC grupacija povlačila s našeg tržišta.

Takođe, prošle godine su preuzeli deo portfolija Alpha, odnosno JU banke i to stambene i gotovinske kredite.

O tome zašto bi banka koja je solidno pozicionirana na tržištu razmišljala da se povuče, profesor sa Beogradske bankarske akademije dr Branko Živanović kaže da je "razlog zbog koga banke razmišljaju da se povuku s tržišta zarada".

- Kada prinos od kapitala nije onakav kakav se očekuje, kada ima dosta nenaplativih kredita i uz to još ima problema s uobičajenim troškovima kakve su provizije, onda se procenjuje i isplativost poslovanja na određenom tržištu. Što se tiče banaka koje bi, realno gledano, bile zainteresovane da dođu na ovo tržište to su one koje ovde dolaze za svojim investitorima i poslovnim interesima. To znači da bi mogle biti banke iz bivših sovjetskih republika, te Kine ili Turske - dodaje.

Kao kupac banaka na domaćem tržištu načešće se pominje mađarska OTP banka. Oni su i najavili još početkom godine, kada su preuzeli Vojvođansku banku, da tu neće stati i da se lako može dogoditi da kupe još neku banku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.