Izvor: Blic | Ponedeljak, 09.04.2018.| 18:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Milorad Grčić, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije - Imamo milione profita, nismo predvideli poskupljenje struje

Milorad Grčić
EPS je stabilna i jaka kompanija koja je prošlu godinu završila sa profitom od oko šest milijardi dinara, dok su ukupni prihodi bili 222 milijarde dinara, što su značajno bolji rezultati od plana, kaže Milorad Grčić, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije.

Izgleda da niste više tempirana bomba srpskih finansija?

- Da li je EPS tempirana bomba govore rezultati, koji su jako dobri. Na računu imamo 470 mil EUR, što osigurava stabilno poslovanje i nastavak investicija. U isto vreme, poslovni rashodi bili su za oko devet odsto manji od plana, pa su uštede u 2017. bile 175 mil EUR. Štedelo se svuda, pa i na zaradama za koje je izdvojeno 3,2 milijarde dinara manje od plana.

U isto vreme, u budžet smo uplatili 98,5 milijardi dinara, što je oko devet odsto ukupnih sredstava koja se slivaju u državnu kasu. Sve to je rezultat reformskih mera usaglašenih sa Vladom i međunarodnim finansijskim institucijama.

Da li je zbog tih mera i moguć veliki investicioni ciklus najavljen za ovu godinu?

- Naravno! Plan je da se u 2018. godini uloži oko 120 milijardi dinara, ali to treba da se definiše trogodišnjim planom poslovanja, koji još nije usvojen. Prethodna godina bila je jedna od investiciono najaktivnijih u istoriji EPS-a, sa oko 340 mil EUR investicija, što je najviše u poslednjih 10 godina.

U rudarstvo je uloženo 16 milijardi dinara, dok kapitalni remont bloka A4 u TE Nikola Tesla A košta oko 53,5 mil EUR i biće završen ove godine. Kapaciteti će se značajno povećati i završetkom novog termobloka u Kostolcu snage 350 megavata, ali i izgradnjom prvog EPS-ovog vetroparka u Kostolcu, revitalizacijom i modernizacijom hidroelektrana širom Srbije. Sve to prati i naše ulaganje u unapređenje zaštite životne sredine i razvoj distributivne mreže.

Koliko su ovi planovi u skladu sa Strategijom razvoja energetike do 2025. godine, kojom je definisano gašenje osam termoblokova?

- Gašenje nekih starih termoblokova je deo strategije na državnom nivou, a u toku su usaglašavanja kako bi najveći deo starih kapaciteta bio modernizovan i usklađen sa EU normativima. Meni je mnogo važnije to što smo blokove A1 i A2 TE Nikola Tesla u Obrenovcu sačuvali od gašenja i oni će biti revitalizovani kako bi sačuvali kapacitet od 450 megavata. Prethodnom strategijom trebalo je da se gase.

Da li je to bila strategija bivšeg direktora Aleksandra Obradovića?

- Ne želim na taj način da pričam, bitno je da se ne gase blokovi. Odblokirali smo i projekat od pre tri decenije, a to je izgradnja elektrane Kolubara B u Kaleniću. To je veoma važno jer elektrana u Velikim Crljanima pre ili kasnije mora da se ugasi. Tako dobijamo novi blok od 350 megavata. Ovo je put za budućnost, koji je trasirao Aleksandar Vučić dok je bio premijer, jer je on odobrio oba projekta i tako stavio do znanja svima da je EPS firma o kojoj država misli dugoročno.

Kome je stavio do znanja, uvoznom lobiju?

- Uvozni igrači imaju svoje planove. Planovi EPS-a su da Srbija bude u potpunosti energetski nezavisna, u skladu sa smernicama Vlade. Povećanje proizvodnje je naš cilj, pa smo tako za prva tri meseca ove godine proizveli 3,5 odsto više struje od plana, a u hidrosektoru čak 50 odsto.

Srbija je jedna od malobrojnih zemalja koja je prethodne zime izvozila struju i na tome je EPS zaradio 15 mil EUR. Cilj nam je da za nekoliko godina tokom cele godine možemo da izvozimo struju.

(Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)
Ako su ovako dobri rezultati, zašto MMF traži uvođenje profesionalnog menadžmenta?

- Posle dve godine oni su promenili mišljenje, jer su shvatili prave i realne probleme sa kojima se suočavamo i koje polako rešavamo. Nisam ni ja zadovoljan brzinom sprovođenja reformi, ali one ne zavise samo od EPS. Ipak, sada idu ubrzano, pa je menadžment dobio veoma pozitivne ocene iz međunarodnih finansijskih institucija.

Oni su na Kopaonik biznis forumu rekli da smo završili prvu fazu reformi i da je EPS likvidna kompanija sposobna da investira. Prema najnovijim ocenama zvaničnika Svetske banke, EPS je na dobrom putu reorganizacije i predstavlja dobar primer reformi u Srbiji.

Da li prema sugestijama MMF i Svetske banke struja može da poskupi ove godine?

- U godišnjem planu poslovanja EPS-a nije predviđeno povećanje cene struje. Eventualne zahteve MMF procenjuju nadležni organi i Agencija za energetiku, razmotrivši analizu poslovanja EPS-a.

Dakle, postoji mogućnost?

- Ne izvrćite moje reči, to nisam rekao.

Ali jeste rekli da TE Nikola Tesla neće da se privatizuje. Da li će EPS?

- O modelima vlasništva odlučuje vlasnik, odnosno država. Menadžment EPS-a radi da kompanija bude efikasnija i profitabilnija, a pitanje privatizacije i promene vlasništva skoro uvek potežu oni kojima se ne sviđaju potezi Vlade Srbije.

Da ih ne potežu MMF i Svetska banka?

- U svetu intenzivno rade lobiji kojima je cilj da Srbiju učine energetski zavisnom. Ipak, ni MMF ni Svetska banka u zvaničnim razgovorima nikada nisu insistirali na privatizaciji.

Da nisu na nezvaničnim, jer sindikati EPS tvrde da je bivše rukovodstvo napravilo aranžman sa Svetskom bankom i EBRD da svoja potraživanja namire preuzimanjem hidroelektrana?

- Ovo rukovodstvo uz podršku Vlade radi u interesu države. Niko nam nije pominjao ni privatizaciju, kao ni preuzimanje nekih proizvodnih kapaciteta.

Da li je neko pominjao da ćete biti izabrani na konkursu za direktora EPS?

- Jesam konkurisao jer iza mene i mog tima stoje jasni rezultati. O konkursu i ko će biti izabran odlučuje Vlada Srbije.

EPS više nema višak zaposlenih, već su oni nepravilno raspoređeni

Da li ocena Svetske banke da je EPS na dobrom putu reorganizacije ima veze sa brojem otpuštenih radnika i koliko bi ove godine još trebalo da ih ode?

- Nema, jer cilj restrukturiranja nije samo puko smanjenje zaposlenih, već optimizacija procesa u svim segmentima rada, koja dovode do ušteda. Iz kompanije je otišlo 2.947 ljudi i to najvećim delom kroz stimulativne otpremnine koje su isplaćene iz budžeta EPS. EPS više nema višak nezaposlenih već nepravilno raspoređenih. Zato idemo u tom pravcu i dajemo akcenat na primanju visokoobrazovnih ljudi, što je takođe bila sugestija MMF i Svetske banke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.