Izvor: Tanjug | Četvrtak, 05.04.2018.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Makedoniji rok do 14. aprila za trajno rešenje problema uvoza brašna - Kontramere Srbije ukoliko ne bude dogovora

(Foto: Timmary/shutterstock.com)
Srbija će, ukoliko Makedonija do 14. aprila ne bude našla trajno rešenje za uvoz srpskog brašna, istog dana primeniti "pun set" kontramera, najavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, piše Tanjug.

- Ako do 14. aprila ne nađemo rešenje, automatski ćemo istog dana uvesti kontramere. Nemamo drugog mehanizma, bili smo dovoljno strpljivi i tolerantni - jasan je Ljajić.

On dodaje da Srbija razume da je makedonska vlada pod "strašnim pritiskom malog mlinarskog lobija", ali podvlači da srpska strana više neće trpeti "jedno takvo nelogično i neekonomsko ponašanje".

Pomak je, podseća, napravljen nakon nedavnih razgovora sa makedonskom stranom u priznavanju međusobnih sertifikata i radnog vremena inspekcija na graničnim prelazima, a Srbija je, dodaje, predložila potpuno ukidanje kontrolnih markica koje se lepe na pakovanja brašna.

- Predlažemo da potpuno ukinemo markice, i mi i oni, jer nema potebe da se rade duple kontrole ako se međusobno priznaju sertifikati zato što se na taj način povećava vrednost robe, a na kraju, to sve plaćaju potrošači - kaže Ljajić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.