Izvor: Tanjug | Četvrtak, 05.04.2018.| 14:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija - CEFTA u ozbiljnoj krizi

Rasim Ljajić (Foto: Mc.rs)
CEFTA sporazum je u ozbiljnoj krizi, a ideja o ekonomskom povezivanju regiona na "klimavim nogama" zbog čestih jednostranih, provokativnih odluka pojedinih vlada regiona i uvođenja vancarinskih barijera u trgovini sa Srbijom.

Najnoviji takav slučaj je spor o brašnu sa Makedonijom, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavljuje da će Srbija, ukoliko Makedonija do 14. aprila ne bude našla rešenje za uvoz srpskog brašna, istog dana primeniti "pun set" kontramera.

- Ako do 14. aprila ne nađemo rešenje, automatski ćemo istog dana uvesti kontramere. Nemamo drugog mehanizma, bili smo dovoljno strpljivi i tolerantni - jasan je Ljajić.

Ljajić podseća da je od 13 vancarinskih barijera koje je Srbija imala sa Bosnom i Hercegovinom, rešeno devet, i to, ističe, za dva meseca.

Na pitanje da li je ideja o ekonomskom povezivanju regiona održiva, s obzirom na česte vancarinske barijere i da li je moguće da se izmeni način glasanja u CEFTA kako je to Srbija predlagala, princip "konsenzus minus jedan" Ljajić kaže da je CEFTA sporazum u ozbiljnoj krizi i da se sveo na klasični sporazum o slobodnoj trgovini između zemlja regiona.

Ipak, dodaje, "CEFTA je dala vrlo važne rezultate za trgovinu među zemljama na ovom prostoru. Međutim, došla je u fazu, ili će da regresira, ili ćemo napraviti korak više u pravcu daljih ekonomskih integracija".

Kaže da se Srbija po ovom pitanju obraćala nadležnima u Evropskoj uniji, ali da "nema sluha u EU".

- Plašim se da se EU ne bavi ovim problemom, osim načelnih sastanaka koji obično ništa ne donose, a opet, razlike među zemljama članicama CEFTA su tako velike da teško možemo da postignemo saglasnost - sumnja Ljajić.

(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Evropska unija se mora aktivno uključiti u proces ekonomskih integracija celog regiona, ističe ministar.

- Ne možemo da govorimo o potpunom zajedničkom ekonomskom prostoru dok god nam na Kosovu uvode akcize na uvoz građevinskih blokova, akcize za izvoz brašna iz Srbije, i dok iz Makedonije imamo različite modele kreativnosti kada govorimo o vancarinskim barijerama.

Kaže da mnogi zvaničnici regiona inicijativu Srbije za ekonomsko povezivanje, gledaju sa skepsom i kroz prizmu politike.

- Ovo nema nikakve veze sa politikom. Postoji kod pojedinih zemalja bojazan da ovo nije nekakva zamena za evropske integracije, apsolutno nije - poručuje Ljajić.

Objašnjava da je reč o ekonomskom spajanju svih regionalnih kapaciteta, kako bi se stvorilo jedinstveno tržište sa 20 miliona ljudi što je, ocenjuje, značajno za dolazak velikih investitora u region.

Priprema se nekoliko regionalnih sastanaka kako bi se razgovaralo na ovu temu, kako na samitu u Sofiji, tako i na samitu u okviru Berlinskog procesa u Londonu sredinom godine, te se nada, kaže Ljajić, da će se na tim skupovima "pomeriti stvari s mrtve tačke".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.