NavMenu

Srpski rod neće moći u Nutelu? - Ferrero će od 2025. koristiti samo lešnike iz Italije

Izvor: B92 Četvrtak, 05.04.2018. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Volosina/shutterstock.com)
Kompanija Ferrero planira da od 2025. godine za proizvodnju svog čuvenog proizvoda Nutela koristi samo lešnike proizvedene u Italiji.

Ferrero se osim iz matične zemlje, trenutno lešnikom snabdeva iz Turske, Čilea i Južne Afrike.

Proizvođač čuvenog krema objavio je plan da na 20.000 hektara podigne nove zasade lešnika, što će biti povećanje od 30%.

Postavlja se pitanje da li bi ova najava mogla da utiče na proizvođače u Srbiji, koji su u kooperaciji sa ovom kompanijom podigli zasade lešnika, ali i na one koji su to učinili sami nadajući se i tom plasmanu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije nema informacije o internim planovima koji su deo poslovne politike kompanije Ferrero, navode za B92.

Upitani da li su upoznati sa strateškim planom te italijanske kompanije da celokupna sirovina lešnika za Nutelu bude italijanskog porekla, u Ministarstvu su kazali da im se Ferrero tim povodom nije obraćao.

- Ističemo da u svakom slučaju, potpisani ugovori sa proizvođačima lešnika u Srbiji neće biti ugroženi - istakli su u Ministarstvu.

Dodaju da je Ministarstvo u cilju zaštite domaće proizvodnje, dobijanja potpunih informacija i razjašnjenja eventualnih nedoumica pozvalo predstavnike kompanije Ferrero na sastanak.

Italijanski Ferrero, podsetimo, kupio je pre tri godine imovinu poljoprivrednog preduzeća Aleksa Šantić za 7,95 mil EUR, sa namerom da na 40 hektara zasade 700.000 sadnica leske, a predstavnici italijanske kompanije tražili su i još zemlje za zasade lešnika za potrebe svoje konditorske proizvodnje.

Proizvodnja lešnika u poslednjih desetak godina u Srbiji dosta je napredovala, ali uzgajivači kažu da je i dalje potražnja veća od ponude, a cene dobre, te da je reč o biznisu koji se itekako isplati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.