NavMenu

Zajmovi osigurani, banke podigle limit - Penzioneri otplaćuju rate kredita do 80. godine

Izvor: Novosti Četvrtak, 05.04.2018. 10:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Diego Cervo/shutterstock.com)Ilustracija
Sve više banaka odlučuje da produži rokove otplate gotovinskih kredita za najstarije građane. Tako penzioneri mogu da koriste ove zajmove i do svoje 80. godine. Za bankare najstariji građani su najbolji klijenti, jer na vreme izmiruju svoje rate. Zato im nude sve više pogodnosti. Zavisno od penzije mogu da se zaduže do 1,2 miliona dinara sa maksimalnim rokom otplate do deset godina. Svaki keš kredit je osiguran kod osiguravajuće kuće, tako da su zaštićeni i klijenti i banka.

Kod većine banaka trošak osiguranja snosi upravo banka. Penzioneri sve češće uzimaju gotovinske kredite i za članove svoje familije koji su mlađi, ali ne mogu da se zaduže. Krediti se uglavnom iskoriste za kupovinu bele tehnike, uređenje stanova, ali i za kupovinu automobila.

Kamate su prilagođene penzionerima i kreću se od 9,90 do 14% na dinare. Gotovo sto odsto zajmova odobrava se u domaćoj valuti, jer su sada kamate pristupačnije, a izbegava se i rizik od kretanja strane valute.

- Klijentima nudimo "veteran plus" gotovinske dinarske i kredite za refinansiranje, kreirane u skladu sa zahtevima i potrebama penzionera. Maksimalni iznos kredita je do 1,2 miliona dinara, sa rokom otplate do 120 meseci. Obezbeđenje kredita čine menica korisnika kredita i polisa osiguranja života, gde troškove premije osiguranja života snosi banka. Korisnici kredita mogu biti i klijenti drugih banaka, bez prenosa penzije - kaže Vladimir Matevski, direktor Odeljenja za odnose sa javnošću Komercijalne banke.


Ukoliko penzioner uzme gotovinski kredit od 200.000 dinara na 60 meseci, sa kamatom od 13,95%, mesečno će vraćati 4.650 dinara. Naravno, iznos rate mora da bude usklađen sa visinom penzije. Zavisno od banke, mesečna obaveza po kreditu može da optereti penzionerska primanja do 30 ili 40%. Penzioner mora da prima najmanje 20.000 dinara penzije da bi dobio gotovinski kredit, ali ima i banaka koje su spustile ovaj iznos na 15.000 dinara.

Naslednici

Gotovinski krediti za penzionere su osigurani, tako da se u slučaju smrti, obaveze ne prenose na supružnike, odnosno naslednike. Troškove dalje otplate pokriva osiguranje. Zbog toga su ovi zajmovi izuzetno traženi. Banke daju i gotovinske kredite za refinansiranje ostalih obaveza koje klijent ima, kao što su raniji zajmovi, kreditne kartice ili dozvoljeni minus.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.