Izvor: Tanjug/Beta | Četvrtak, 05.04.2018.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

TAFE negira da će u Srbiji zapošljavati 800 radnika - Motori za nove IMT traktore stizaće iz Indije

Proizvodnja novih IMT traktora počeće najkasnije za godinu dana, a ključne komponente poput motora stizaće iz Indije, dok će se u Srbiji praviti ostali delovi i sklapati traktori sa oznakom IMT, rekao je za Tanjug zamenik direktora indijske kompanije TAFE za evropsko tržište Kamal Ahuđa.

On je istakao da nije realno da se kompletna proizvodnja traktora odvija u Srbiji, ali da postoje uslovi da se prave delovi poput hidraulike, zupčanika, kabina, felni, guma, akumulatora i da se na taj način udeo domaćeg učešća povećava iz godine u godinu.

- Kada je Fiat stigao u Srbiju, procenat domaćeg učešća bio je oko 2-3%, a siguran sam da je sada mnogo veći, tako će biti i sa TAFE traktorima - uveren je Ahuđa.

Na pitanje koliko će zaposliti radnika i inženjera iz Srbije, Ahuđa odgovara da je za sada teško govoriti o tom broju budući da se način proizvodnje traktora, kako kaže, mnogo promenio.

- Današnje fabrike rade sa high-tech mašinama i nemaju toliko zaposlenih kao ranije. Ne postoji više vertikalni model proizvodnje po kome se sve, od najmanjeg do najvećeg dela, pravi u fabrici. Danas se mnogo radi sa kooperantima, tako poslujemo i u Indiji. U svakom slučaju broj zaposlenih će se povećavati sa rastom proizvodnje - navodi Ahuđa.

On ističe, piše Tanjug, da u Srbiji ima potrebnog kadra za proizvodnju što je, kaže, bio jedan od odlučujućih faktora zbog kojeg je TAFE odlučio da kupi IMT.

Prema pisanju Bete, koja se poziva na Insajder, Ahuđa je, međutim, negirao da je ta kompanija u pismu o namerama za kupovinu Industrije mašina i traktora (IMT) obećala 800 novih radnih mesta, kako je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Sigurno nisam to spomenuo. Ali ne želim da govorim u ime gospodina Nedimovića. Eto, ako vam je nešto merodavno, u Indiji, u našoj najsavremenijoj fabrici proizvodimo 60.000 traktora sa znatno manje ljudi od 800 - rekao je Ahuđa u intervjuu za portal Insajder, dodajući da je bitno, kada se govori o radnim mestima, u obzir uzmeti direktno i indirektno zaposlene kroz kooperante.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.