NavMenu

TAFE negira da će u Srbiji zapošljavati 800 radnika - Motori za nove IMT traktore stizaće iz Indije

Izvor: Tanjug/Beta Četvrtak, 05.04.2018. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Proizvodnja novih IMT traktora počeće najkasnije za godinu dana, a ključne komponente poput motora stizaće iz Indije, dok će se u Srbiji praviti ostali delovi i sklapati traktori sa oznakom IMT, rekao je za Tanjug zamenik direktora indijske kompanije TAFE za evropsko tržište Kamal Ahuđa.

On je istakao da nije realno da se kompletna proizvodnja traktora odvija u Srbiji, ali da postoje uslovi da se prave delovi poput hidraulike, zupčanika, kabina, felni, guma, akumulatora i da se na taj način udeo domaćeg učešća povećava iz godine u godinu.

- Kada je Fiat stigao u Srbiju, procenat domaćeg učešća bio je oko 2-3%, a siguran sam da je sada mnogo veći, tako će biti i sa TAFE traktorima - uveren je Ahuđa.

Na pitanje koliko će zaposliti radnika i inženjera iz Srbije, Ahuđa odgovara da je za sada teško govoriti o tom broju budući da se način proizvodnje traktora, kako kaže, mnogo promenio.

- Današnje fabrike rade sa high-tech mašinama i nemaju toliko zaposlenih kao ranije. Ne postoji više vertikalni model proizvodnje po kome se sve, od najmanjeg do najvećeg dela, pravi u fabrici. Danas se mnogo radi sa kooperantima, tako poslujemo i u Indiji. U svakom slučaju broj zaposlenih će se povećavati sa rastom proizvodnje - navodi Ahuđa.

On ističe, piše Tanjug, da u Srbiji ima potrebnog kadra za proizvodnju što je, kaže, bio jedan od odlučujućih faktora zbog kojeg je TAFE odlučio da kupi IMT.


Prema pisanju Bete, koja se poziva na Insajder, Ahuđa je, međutim, negirao da je ta kompanija u pismu o namerama za kupovinu Industrije mašina i traktora (IMT) obećala 800 novih radnih mesta, kako je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Sigurno nisam to spomenuo. Ali ne želim da govorim u ime gospodina Nedimovića. Eto, ako vam je nešto merodavno, u Indiji, u našoj najsavremenijoj fabrici proizvodimo 60.000 traktora sa znatno manje ljudi od 800 - rekao je Ahuđa u intervjuu za portal Insajder, dodajući da je bitno, kada se govori o radnim mestima, u obzir uzmeti direktno i indirektno zaposlene kroz kooperante.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.