Izvor: Novosti | Sreda, 04.04.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

TRIVAN: Bez izgradnje mini hidrocentrala na Staroj planini

Goran Trivan (Foto: mc.rs)
Potpisi nadležnih republičkih institucija na dozvolama za igradnju mini hidrocentarala na Staroj planini, biće povučeni, baš kao i dozvola za izgradnju ovakvog objekta na reci Visočici u Pakleštici kod Pirota.

Ovo je u Pirotu rekao ministar ekologije Goran Trivan i konstatovao da je reč o zaštićenom prirodnom dobru u ovom delu Srbije, te da je on lično protiv izgradnje MHE na područjima zaštićenih dobara. Rad onih koje su već izgrađene na knjaževačkoj strani planine, dodao je, će se pratiti i videti šta će biti sa njima.

Uoči javne rasprave, pete po redu o nacrtu Predloga zakona o klimatskim promenama, Trivan je izjavio da sve sektorske politike moraju biti u skladu sa ovim zakonom.

Pirotski gradonačelnik Vladan Vasić, kazao je da lokalna samouprava nije nadležna za dozvole koje regulišu izgradnju MHE, ali da je u Prostornom planu republike Srbije predviđena izgradnja pomenutih centrala na Staroj planini, o čemu postoji i katastar.

- Kao grad brinemo o ekologiji i čistoj sredini o čemu govori i da smo izradili sanitarnu regionalnu deponiju, radimo na zameni azbestnih vodoinstalacija, ovih dana počinjemo izgradnju fabrike za vodu, a kotlove na mazut u svim školama smo zamenili kotlovima na biomasu.

Prema podacima koje je eKapija dobila u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tokom 2017. godine izdate su četiri građevinske dozvole za gradnju MHE na području Stare planine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.