NavMenu

Do 2020. godine 5G mreža u velikim gradovima i na autoputevima u Srbiji - Tokom 2019. tender za prodaju dela frekvencijskog spektra

Izvor: Tanjug Sreda, 04.04.2018. 15:28
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Telekom Srbija predstavila je danas mogućnosti 5G tehnologije, a ministar turizma, trgovine i telekominukacija Rasim Ljajić najavio je da je plan države da do 2020. uvede 5G mrežu u velikim gradovima i na autoputevima.

Kako je naveo, tehnologija 5G donosi budućnost u kojoj hirurg operiše na daljinu, uređaje na stablima biljaka koji obaveštavaju farmera o nedostatku vode ili minerala, pametne narukvice koje pokazuju krvnu sliku onog ko je nosi, ili uređaj koji na parkingu vodi automobil do slobodnog parking mesta.

- Neko će reći da je to daleka budućnost, a u suštini to je vrlo izvesna realnost - primetio je Ljajić.

Ministar je rekao i da je Srbija napravila izuzetne pomake u korišćenju 4G mreže, navodeći da će do kraja godine 90% stanovništva moći da koristi tu mrežu, dok će pokrivenost teritorije biti u nešto manjem procentu.

Da bi se počelo s uvođenjem 5G mreže država će u 2019. raspisati tender za prodaju oslobođenog dela frekvencijskog spektra, a reč je o 700 megaherca, objasnio je Ljajić.

Država će, dodao je, da pripremi tender, a očekuje i da će telekomunikacioni operatori biti spremni kako bi se 2019. počelo s uvođenjem 5G mreže.

- Takođe, u Vladi će iduće nedelje biti usvojena Strategija razvojne mreže elektronskih komunikacija, a onda će Nacionalnim planom biti predviđena dinamika i način realizacije ovih mreža - najavio je Ljajić.

On kaže da će 5G mreža biti dostupna i u ruralnim područjima, što otvara mogućnost da se ljudi bave nekim novim biznisom, a ne samo poljoprivredom.

- Ta nova tehnologija donosi i mogućnosti u industriji i privredi, koje su neograničene u smislu automatizacije ukupne proizvodnje, te neće biti potrebno angažovati ljude da kontrolišu robu koja izlazi sa fabričkih traka - izjavio je ministar, dodajući da to neće smanjiti broj radnih mesta.


Naprotiv, kako je pojasnio, ta vrsta nove tehnologije generisaće dva miliona novih radnih mesta u Evropi, a 22 miliona u čitavom svetu, što će do 2025. doneti prihod u zemljama članicama EU od 130 mlrd EUR.

Direktor Telekoma Predrag Ćulibrk rekao je da ta kompanija predstavlja novu mrežu samo mesec dana nakon prezentacije na Svetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni.

Kako je rekao, to je tehnološka platforma koja će imati ogroman uticaj na celu industriju i svakodnevni život i rad svih nas, a Telekom je prezentaciju organizovao u saradnji s partnerima iz kompanije Ericsson, koja je jedan od tehnoloških lidera u svetu mobilnih komunikacija.

On je poručio da to pokazuje da je Telekom Srbija okrenuta inovacijama, tehnološkim unapređenjima, razvoju i napretku, a u prilog tome govori i da je u proteklih pet godina kompanija uložila 650 mil EUR u mreže nove tehnologije, isplatila 350 miliona dividendi i smanjila dug sa 700 na 300 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.