NavMenu

Gimnazije širom Srbije dobijaju informatička odeljenja - Na prijemnom samo matematika

Izvor: Novosti Sreda, 04.04.2018. 10:52
Komentari
Podeli
Na prijemnom za informatička odeljenja polagaće se samo matematika (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)Na prijemnom za informatička odeljenja polagaće se samo matematika
Gimnazije širom Srbije ponudiće ove godine budućim đacima da upišu informatička odeljenja. Odeljenja za učenike nadarene za informatiku uvedena su prošle godine, ali su postojala u samo osam gimnazija, interesovanje je bilo malo, a mnogi nisu uspeli ni da polože prijemni ispit. Pored postojećih osam, Ministarstvu prosvete prijavile su se još 52 državne i šest privatnih gimnazija koje žele da uče decu informacionim tehnologijama.

Konačan broj biće objavljen u konkursu za upis u srednje škole, koji će moći da se kupi sledećeg meseca. Tada će se znati i spisak škola u kojima će đaci zainteresovani za ovaj obrazovni profil moći da polažu prijemni ispit, koji je zakazan za 3. jun.

- Učenici će na prijemnom polagati samo matematiku, i to zadatke iz srednjeg i naprednog nivoa. Biće i jedan do dva zadatka u kojima je potrebno primeniti logičko zaključivanje - objašnjava za Novosti Marija Krneta iz Ministarstva prosvete.

- Svi ti đaci kasnije će polagati završni ispit, kao i svi ostali učenici, samo će njima biti evidentirano da su položili prijemni. U listu želja će moći da upisuju informatička odeljenja u bilo kom gradu, ali i sve ostale obrazovne profile.

Upravo zbog mogućnosti izbora, objašnjava naša sagovornica, tek kad deca popune liste želja i budu raspoređena po školama, znaće se tačno koliko je IT odeljenja gimnazija upisano. Dešavalo se prošle godine, podseća, da su neka deca položila prijemni, a na kraju se odlučila za neki drugi smer ili školu, na šta imaju pravo.

Po istom programu kao u državnim gimnazijama, učiće se i u šest privatnih škola, za koje će učenici polagati isti prijemni, istog dana.

Iako su informatička odeljenja prošle godine otvorena u nekim gimnazijama, interesovanje je bilo malo, jer su nastavni planovi i programi usvojeni kasno, a mali maturanti nisu bili dovoljno informisani. Ministarstvo prosvete očekuje da ove godine interesovanje bude veće, te da će decu motivisati posebno to što su IT stručnjaci najtraženiji na tržištu rada, a njihove zarade su značajno iznad proseka.

Predviđeno je da tokom četiri godine gimnazijskog školovanja savladaju veliki broj stručnih predmeta. Na spisku su Programiranje, Primena računara, Objektno orijentisano programiranje, Baze podataka, Programske paradigme i Veb programiranje.

- Ovi učenici imaće i bolje uslove za rad, jer će ih u odeljenju biti između 15 i 20, a na časovima stručnih predmeta deliće se na dve grupe - objašnjava Marija Krneta.

- Učenici će za četiri godine imati ukupno 934 časa informatičkih predmeta, što će ih osposobiti da budu izuzetno efikasni tokom studiranja na IT smerovima različitih fakulteta.

Osim prohodnosti na IT fakultete, objašnjavaju u Ministarstvu prosvete, maturanti ovih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima - usavršavajući se za digitalizaciju u poljoprivredi, zdravstvu ili energetici, ali i da, nakon mature, postanu deo inovativnih startap kompanija.

Potrebno 15.000 stručnjaka

Procenjuje se da tržištu rada u Srbiji nedostaje oko 15.000 IT stručnjaka. Zbog toga su, osim novih odeljenja za nadarene učenike u gimnazijama, povećane i upisne kvote na fakultetima koji školuju stručnjake za informacione tehnologije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.