NavMenu

Uskoro prva testiranja prečistača otpadnih voda u Vrbasu - Postrojenje vredno 20 mil EUR sve bliže početku rada

Izvor: RTV Sreda, 04.04.2018. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: John Kasawa/shutterstock.com)Ilustracija
Postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu, jedno je od najskupljih projekata Evropske unije u Srbiji. Od protekle nedelje u prečistač najsavremenije tehnologije ispušta se sva komunalna voda domaćinstava iz Kule i Vrbasa, te na ovom delu postrojenja počinju i prva testiranja.

U 20 mil EUR vredno postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu uključeni su Evropska unija, republička i pokrajinska Vlada i opštine Vrbas i Kula.

Nakon sedam godina zahtevnih radova, počela su prva testiranja, a u prečistač je najzad počela da se ispušta kanalizacija iz Kule i Vrbasa, a na liniji vode se vrše poslednje pripreme za testiranje prečistača.

Natalija Trivković, koordinator centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda kaže da je sve trenutno u pripremi za testiranje, jer se čeka da se sakupi potrebna količina otpadne vode.

Za potrebe upravljanja postrojenjem, opštine Kula i Vrbas oformile su zajedničko komunalno preduzeće, prvo ovakvog tipa u Srbiji Prečistač Vrbas-Kula-Vrbas.

- Tehnička služba će pratiti rad postrojenja, tu se podrazumeva da će biti zaposleni inženjeri čiji će posao biti da to funkcioniše besprekorno. Komercijala i finansije, zna se koji im je posao, i pravna služba i laboratorija koja će da prati kvalitet vode - navodi Ranko Mitrović, v.d. direktora preduzeća.


Uskoro se očekuje završetak tehničke celine za preradu mulja, vredne 2,7 mil EUR, a da se radovi na postrojenju zaista približavaju kraju potvrđuje i izgradnja pristupne saobraćajnice do prečistača.

- Vrednost tih radova je 39 miliona dinara i zajedno ih finansira lokalna samouprava i Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine i na taj način ćemo rešiti jedan od uslova koji su postavljeni pred lokalnu samoupravu, a drugi uslov je gasifikacija, tačnije dovođenje mreže do centralnog postrojenja - objašnjava predsednik Opštine Vrbas Milan Glušac.

Kada prečistač u Vrbasu počne sa radom u punom kapacitetu, sve otpadne vode iz domaćinstava i industrije iz opštine Vrbas i Kula usmeriće se ka postrojenju. Tako će se zaustaviti zagađivanje Velikog bačkog kanala i stvoriti uslovi za čišćenje ovog najzagađenijeg vodotoka u Evropi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.