NavMenu

Upros mogućoj arbitraži, Srbija može da gradi deonicu Koridora 10 već od januara - nema rampe za Horgoš

Izvor: Novosti Subota, 06.12.2008. 13:23
Komentari
Podeli

Srbija će moći da gradi deonicu Koridora 10 od Horgoša do Novog Sada od 1. januara naredne godine, uprkos arbitraži u Parizu, kojom prete koncesionari - austrijske kompanije "Alpina" i "Porr". Za sporazumni raskid koncesionog ugovora Horgoš - Požega vremena više nema. I poslednji rok za dogovor istekao je u petak.

Kako saznajemo, mi nudimo 2,5 mil EUR, što je tržišna cena za projektnu i drugu dokumentaciju koju poseduje "Alpina", a koja nam je potrebna za izgradnju severnog kraka Koridora 10, tačnije leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada. U slučaju da koncesionar prihvati tu ponudu, Vlada Srbije bi vratila i bankarsku garanciju od 10 mil EUR. Koncesionar, međutim, uz garanciju, u konačnoj ponudi traži i 12,5 mil EUR na ime obeštećenja, što je za našu stranu neprihvatljivo. Kako više nema kontakte sa koncesionarima, Vlada Srbije će sačekati kraj godine, povući garanciju i spremaće se za arbitražu.

Ali, kako smo saznali u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, Srbija posle 1. januara 2009. može, bez obzira na arbitražu, nesmetano da gradi severnu deonicu od Horgoša do Novog Sada, koja je bila deo koncesionog ugovora. To je moguće zato što koncesija u stvari nije ni "stupila na snagu". Naime, ugovorom je jasno precizirano da koncesija kreće onog momenta kada koncesionar zatvori finansijsku konstrukciju. Austrijanci to do sada nisu uradili, niti će do 31. decembra kada im ističe i dodatni rok koji im je dala Vlada Srbije. Dakle, predmet arbitraže koju će pokrenuti koncesionari neće biti koncesija, već samo obeštećenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.