NavMenu

Kotlovi Kovan International štede i do 50% peleta - U planu širenje poslovanja i nova zapošljavanja

Izvor: eKapija Utorak, 03.04.2018. 15:49
Komentari
Podeli
Naša tehnologija se suštinski razlikuje od konkurentskih i sistem sagorevanja koji koriste naši kotlovi, štedi od 30 do 50% peleta u odnosu na kotlove drugih kompanija. Zato nismo zabrinuti zbog konkurencije, ali nas brine neuređeno tržište proizvodnje i prodaje peleta generalno u regionu, pa tako i u Srbiji. Takvo stanje dovodi do toga da su kupci skeptični prilikom nabavke kotlova na pelet, jer nisu sigurni kako će se kretati cene energenta i da li će ga uopšte biti.

Ovako trenutnu situaciju na tržištu i poziciju svog preduzeća u odnosu na konkurente, u razgovoru za eKapiju ocenjuje Daniela Tošić, direktorka Kovan International.

Kompanija koja se bavi proizvodnjom opreme za grejanje na pelet, ali i samog energenta, posluje na srpskom tržištu od 2015. godine, kao ćerka firme Kovan M.I.Gračanica iz Bosne i Hercegovine. Naša sagovornica kaže da su više nego zadovoljni dosadašnjim rezultatima, jer su na tržište Srbije došli dosta kasnije u odnosu na druge proizvođače opreme za grejanje na pelet. Već druge godine rada, međutim, povećali su ukupnu prodaju za 300%.

- U našem regionu se proizvode velike količine peleta, od čega dosta ide za izvoz u zemlje EU. Trenutna cena se kreće od 180 do 220 EUR po toni peleta, a Kovan International nije menjao cenu od 2014. godine, i na tržištu Srbije iznosi 200 EUR po toni. Ipak, za nas je najbitnije da se tržište peleta uredi sistemski, što znači - količinski, cenovno i, naravno, kvalitetom, da bi krajnji kupac bio zadovoljan - objašnjava Daniela Tošić i dodaje da, za razliku od prošle grejne sezone, kada je početkom godine došlo do nestašice peleta na tržištu, ove sezone nije bilo većih problema, s obzirom na to da je i zima bila "blaga".

Maketa peletareMaketa peletare
U svoje dve peletare Kovan International proizvodi pelet A1 premium klase, koji je sertifikovan u EU, ali koji ne prodaju na tržištu, već isključivo kupcima svojih proizvoda - "kako bi koliko-toliko uredili interno tržište i zaštitili svoje kupce".

- Naša kompanija ima proizvodnju peleta u Olovu (BiH) koja dnevno iznosi 86 tona. Trenutno smo u fazi proširenja kapaciteta na još jednu proizvodnu liniju istog kapaciteta, i u njoj je krenula probna proizvodnja. Celokupna količina proizvedenog peleta koristi se za zadovoljavanje potreba kupaca naših kotlova, a što se tiče dodatne nabavke sirovine, imamo redovne snabdevače u BiH i višegodišnje ugovore o snabdevanju - navodi naša sagovornica.

Budući da Kovan International u svom asortimanu ima širok dijapazon kotlova i kamina na pelet, među kupcima su i individualni korisnici i industrija.


- Imamo kotlove snage od 7,5 do 50 kW za domaćinstva i od 75 do 600 kW za industriju, a najprodavaniji su nam EKOLINE kotlovi od 20 kW i od 35 kW za individualne korisnike - ističe Tošić.

Kovan International se bavi i projektovanjem i instalacijom pogona za proizvodnju peleta.

- Generalni smo zastupnik Bruksa i Andritza za Balkan, kada je reč o osnovnim delovima za fabrike peleta, i do sada smo u BiH, Srbiji i Crnoj Gori instalirali 63 fabrike po sistemu "ključ u ruke", a trenutno realizujemo jedan projekat i u Makedoniji - napominje sagovornica našeg portala.

Kompanija posluje na skoro svim tržištima u regionu i u velikom broju zemalja EU - Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Nemačkoj, kao i u Švajcarskoj i Velikoj Britaniji, gde je proteklih godina ugradila dosta svojih kotlova u školama i na farmama.

U narednom periodu, navodi Tošić, Kovan International očekuje skok prodaje, a samim tim i povećanje obima posla, što će značiti i nova zapošljavanja.

- Ove godine otvaramo maloprodaju opreme za instalaciju grejanja, a kao ekskluzivni zastupnici kompanije Siemens u asortimanu ćemo imati i njihov proizvodni program za industriju - najavljuje direktorka kompanije Kovan International.

M.A.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.