Izvor: eKapija | Utorak, 03.04.2018.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

NBS oduzela dozvolu za rad Jugobanci iz Kosovske Mitrovice - Poslovanje preuzima Banka Poštanska štedionica

(Foto: archerix/shutterstock.com)
Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je u ponedeljak (2. aprila 2018. godine) rešenje o oduzimanju dozvole za rad Jugobanci iz Kosovske Mitrovice, a preduzete su i sve neophodne mere kako bi se poslovi platnog prometa i raspolaganje sredstvima deponenata i štediša neometano nastavili u Banci Poštanska štedionica, koja preuzima poslovanje Jugobanke.

Kako je navedeno na sajtu NBS, pre donošenja ove odluke, imovinu i obaveze Jugobanke preuzela je Banka Poštanska štedionica, u skladu sa ugovorom zaključenim između ovih banaka, a na osnovu zaključka Vlade Srbije, s obzirom na to da je Republika Srbija većinski krajnji vlasnik u obe banke.

Time se obezbeđuje kontinuitet dosadašnjeg poslovanja u mreži filijala i drugih organizacionih delova Jugobanke, kao i zaštita interesa njenih klijenata, ali i zaposlenih, navodi se.

Izvršni odbor je doneo i rešenje o ispunjenosti uslova za pokretanje postupka stečaja nad Jugobankom. Privredni sud u Nišu nadležan je za sprovođenje stečajnog postupka, a Agencija za osiguranje depozita vrši funkciju stečajnog upravnika.

Izvršni odbor je konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da Jugobanka uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama, između ostalog i u delu koji se odnosi na kapital. Imajući u vidu da prethodni pokušaji pronalaženja strateškog partnera koji bi obezbedio kontinuitet poslovanja nisu dali rezultate, kao i to da je banka već duži period potkapitalizovana i da ima probleme i s likvidnošću, ocenjeno je da je njeno finansijsko stanje takvo da neće moći da nastavi dalje da posluje. Takođe, ocenjeno je da nisu ispunjeni uslovi za pokretanje postupka restrukturiranja nad bankom, dodaje se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.