Izvor: eKapija | Utorak, 03.04.2018.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Završeni građevinski radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja u Beogradu - Prvi gosti 28. juna

Posle pauze od 15 godina, obaveštavamo građane Srbije da su građevinski radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja okončani, rekao je u ponedeljak (2. aprila 2018. godine) ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević nakon obilaska ove institucije.

On je podsetio je da se trenutno radi na nabavci mobilijara za stalnu postavku i ponovio da će ovo zdanje na Trgu Republike za posetioce biti otvoreno 28. juna.

Ovaj muzej će značajno obogatiti turističku ponudu Beograda, podvukao je ministar Vukosavljević i dodao da ćemo imati priliku da turistima pokažemo umetničko i arheološko blago Srbije, saopštilo je Ministarstvo kulture.

- Oko 400 hiljada artefakata iz različitih oblasti postoji u zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu - precizirao je
Vukosavljević.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je završetak građevinskih radova pretposlednja faza, a da veliko finale sledi.

- Kraj će biti kada budemo u prilici da 28. juna predstavimo našu stalnu postavku koja poslednjih 15 godina nije mogla da bude viđena - rekla je ona, te podsetila da je rekonstrukcija rađena po projektu Mašino projekta, po idejnom rešenju arhitekte Zorana Jovanovića, a da je radove na restauraciji, sanaciji i adaptaciji zgrade obavila grupa izvođača na čijem je čelu preduzeće Koto.

Ona je podsetila da je Narodni muzej u prethodnom periodu završio obimne poslove na restauraciji fasade i fasadne stolarije.

U atrijumu Narodnog muzeja će biti predstavljen arheološki deo stalne postavke, na prvom spratu nacionalna kultura i umetnost, kao i umetnost 18. i 19. veka, a na drugom spratu umetnost 20. veka i strana kolekcija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.