Izvor: Beta/Tanjug | Utorak, 03.04.2018.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Projekat Jadar biće po najvišim ekološkim standardima - Eksploatacija litijuma od 2023.

(Foto: SvedOliver/shutterstock.com)
Projekat Jadar kojim je predviđena eskploatacije litijuma i borata kod Loznice, biće po najvišim svetskim standardima zaštite životne sredine, rekao je u ponedeljak, 2. aprila 2018. godine, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

On je na sastanku Radne grupe za sprovođenje projekta Jadar kod Loznice rekao da će primena najsavremenije tehnologije, posebno u eksploataciji i preradi mineralnih sirovina, doneti višestruke koristi za lokalnu zajednicu i državu.

Projekat Jadar razvija kompanija Rio Tinto koja je u njega uložila više od 90 mil USD.

U cilju što efikasnije implementacije aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma i borata, Radna grupa je razmotrila dinamiku procesa izdavanja dozvola i pitanja u vezi kako sa postojećom, tako i sa nedostajućom infrastrukturom, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su bili predstavnici Vlade, Grada Loznice i kompanije Rio Sava Exploration, iz sastava grupacije Rio Tinto.

Vlada Srbije i britansko-australijske kompanija Rio Tinto potpisale su krajem jula prošle godine Memorandum o razumevanju o Projektu Jadar.

Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu jer ima visoke koncentracije litijuma i bora, a geološkog ležište je procenjeno na 200 miliona tona.

Kompanija Rio Tinto je u fazi izrade Studije prethodne opravdanosti projekta, a ukoliko analize pokažu opravdanost, početak proizvodnje očekuje se 2023. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.