Izvor: eKapija | Ponedeljak, 02.04.2018.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Algo tehnology osvaja i kinesko tržište - Jedinstveni preparati na bazi morske alge gase požare i jačaju imunitet biljaka

Kompanija Algo Tehnology, ovogodišnji dobitnik nagrade Aurea koju dodeljuje naš portal, posluje u oblasti poljoprivrede, što za Srbiju i nije toliko neuobičajeno. Egzotično u njihovoj priči je, međutim, sirovina - braon morska alga, čiji je postupak ekstrakcije osvojila kompanija iz Topole.
To je rezultirao proizvodnjom preparata koji su našli svoje mesto u poljoprivredi kao biostimulatori i fermentori, kao i u ekologiji kao fermentori za popravljanje kvaliteta voda, stajnjaka, sanaciju deponija, te sredstvo za gašenje požara. Za ovu kompaniju tako se možda prvi put i čulo kada je zahvaljujući braon morskim aglama, prošle godine, ugašeno i sprečeno dalje širenje požara na deponiji Vinča.

Prema saznanjima Algo Tehnology, proizvodi braon morske alge u domenu ekologije nisu korišćeni nigde u svetu. Zbog činjenice da u mnogim segmentima širu primenu ovakvih proizvoda koči nepostojanje zakonske regulative, čije regulisanje sledi i u Srbiji, u kompaniji su i dalje najvećim delom fokusirani na razvoj preparata koji svoju primenu nalaze među poljoprivrednim kulturama - u voćarstvu, ratarstvu, povrtarstvu. Nakon farmera u Srbiji, sa njihovim benefitima sada se upoznaju i Makedncii, a zvanični izvoz uskoro će krenuti i put Kine.

Širenje

Staništa braon morskih algi nalaze se u okeanima na mestima gde se sudaraju tople i hladne morske struje. Algo Tehnology alge, kao sirovinu, uvozi iz Irske i Norveške, od direktnih proizvođača. Postupak ekstrakcije koji je osvojila ova kompanija u osnovi je ekološki - vrši se bez upotrebe velikih količina energije i skupih hemijskih procesa, zbog čega su 30-40% konkurentniji u ceni finalnih proizvoda.

Inovativna tehnologija rezultat je višegodišnjih istraživanja (od 2010. godine), razvijenih iz početnih interesovanja Željka Pantića, jednog od osnivača Algo Tehnology, za ekstrakciju aromatičnog lekovitog bilja. Budući da preparati na bazi morske alge nisu do tada postojali na našem tržištu, te nisu ni regulisani Pravilnikom o đubrivima, u kompaniji su morali da dokazuju vrednost proizvoda ogledima na Instititu za zemljište i Institutu za ratarstvo. Proces registracije završen je u septembru 2016, od oktobra su postavili proizvodnju i Razvojnu laboratoriju, dok je 2017. bila prva godina na tržištu.

- Kao vrsta đubriva, biostimulatori na bazi braon morske alge našli su primenu u poljoprivredi - u voćnjacima, proizvodnji dinja i lubenica, jabuka, grožđa, ali i na plantažama paprika i u proizvodnji duvana - kaže za naš portal Željko Pantić.

- Imamo veliki broj zadovoljnih korisnika u okolini Jagodine, Trstenika, u Osečini , Vojvodini... Do sada smo uglavnom bili okrenuti voćarstvu, gde ove godine očekujemo rast prodaje od 30 do 40%, a u 2018. ćemo se fokusirati na ratastvo koje je pretrpelo mnogo štete u poslednje vreme, pre svega zbog suše.

Neki od rezultata primene ovih biostimulatora, recimo, pokazuju da u voćnjacima tokom prošle zime, koja je bila izrazito hladna, nije dolazilo do zamrzavanja biljaka ni na temperaturi od -5 stepeni Celzijusa. Takođe, pšenica koja je smrzla januara 2017, tretiranjem proizvodima na bazi braon morske alge vratila se u novo stanje za svega dve nedelje. Redovna upotreba, između ostalog, pomaže i izgradnju prirodnog imunog sistema biljke, a preparati se mogu koristiti u organskoj i tradicionalnoj proizvodnji, kao i na svim poljoprivrednim kulturama.

Zasada se u pogonima kompanije u Pranjanima kod Čačka proizvodi 5 preparata: 3 iz oblasti poljoprivrede (AlgoAlfa, AlgoFagus i AlgoPsan) i 2 iz ekologije (Algo Composter i Algo Preor), a prve količne, od oko 6 tona, pre 20 dana izvezli su i na tržište Makedonije.

- To je oko 130.000 EUR bruto vrednosti. U Makedoniji smo osnovali i svoju firmu koja će raditi kao uvoznik i tehnološka i marketinška podrška sa dva poddistributera, koliko ih sada imamo, a u planu je saradnja i sa trećim za preparate ekologije i stočarstva - navodi Pantić.

Mihailo Vesović, zamenik generalnog menadžera PKS uručuje nagradu Aurea 2018 Željku Pantiću iz kompanije Algo Tehnology
U junu prošle godine potpisan je i ugovor sa kineskom komapnijom Dafeng Harbor, čime su, kako ističe naš sagovrnik, definisani "konkretni koraci".

- Prva tri se odnose na registraciju proizvoda na kineskom tržištu, što je u toku. Već smo uradili nekoliko ogleda i partneri su bili izuzetno zadovoljni rezultatima. U toku aprila očekujemo posetu njihove delegacije, a reč je o velikoj državnoj kompaniji, pravom gigantu, koji zapošljava 70.000 radnika i ima godišnji promet od oko 20 mlrd USD. Primarni biznis im je, inače, luka koja služi kao pomoćna šangaskoj, a imaju i Biotehnološki institut u svom sastavu i velike površine pod povrćem.

Primajući nagradu za investiciju godine Aurea 2018, Pantić je rekao kako mu je izuzetno drago da je prepoznat njihov doprinos razvoju modernih i savremenih dostignuća u oblasti poljoprivrede i ekologije, te da će im priznanje biti inspiracija i motor za dalji razvoj i napredak. U ovakvim trenucima, naglasio je, svesni su da nisu pogrešili kada su im pre nekog vremena nudili da svoju proizvodnju pokrenu van granica, a oni su ipak odlučili da ostanu u Srbiji.

Nove primene

U narednom periodu u kompaniji očekuju i veću saradnju sa nadležnim ministarstvima, pre svega u domenu ekologije. Neke od ogleda već su radili u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine (Ministarstvo ekologije), na kanalima u Kotežu koji služe za drenažu, a koji su u lošem stanju zbog ispuštanja fekalnih voda. Eksterna kontrola potvrdila je da se upotrebom preprata na bazi braon morske alge drastično smanjio neprijatan miris u roku od 2-3 dana, te popravio kvalitet vode.

Veću primenu fermentora, u Algo Tehnology očekuju i u sanaciji stajnjaka, gde dovode do ubrzanja razgradnje i saniranja neprijatnih mirisa.

- Dobili smo potvrdu da proizvod koji se koristi na stajnjacima može da se koristi i u štalama, u prisustvu životinja, i da obezbeđuje bolje uslove. To prati i Nitratna direktiva EU, koja uređuje prekomerne upotrebe nitrata i pravilno skladištenje - kaže Pantić dodajući da iščekuju nove projekte Ministarstva ekologije na koje će se prijaviti.

Preparati Algo Tehnology testirani su i na deponijama, kako bi se razložile organske materije koje se odlažu i smanjio neprijatan miris koji oslobađa amonijak.

- Primena ovakvih preparata u oblasti ekologije je nov koncept i tek čekamo da se stvore uslovi za veću upotrebu. Imamo saradnju sa nekoliko deponija gde smo vršili oglede - regionalnom deponijom Duboko i lokalnom u Ljigu, a sarađivali smo i sa Gradskom čistoćom u Beogradu. Kada je prošle godine izbio požar na deponiji Vinča, naime, odlučili smo da oprobamo primenu preparata i u gašenju požara, što je uspešno i realizovano - zaključuje naš sagovornik.

I.B.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.