Izvor: eKapija | Petak, 05.12.2008.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nacionalna kampanja za pomoć slepima Srbije - humanitarna akcija 6. decembra u Immocentru

(Foto: b)

Povodom humanitarne akcije "Čovek može biti slep, ali ne sme biti nevidljiv", koju je pokrenuo milosrdni fond Svetlost, a sve u okviru Nacionalne kampanje za pomoć slepima Srbije, organizuje se humanitarna akcija prikupljanja donacija za izgradnju kuće za slepe bez doma i porodice u subotu, 6.12.2008. godine, u 17.00 časova u Immocentru, Blok 64 Gandijeva 21 Novi Beograd .

- Na naš poziv da nam pomognu pri prikupljanju donacija toga dana odazvao se veliki broj ljudi iz javnog života poput glumaca Zlate Numanagić, Jelice Sretenović, Miloša Vlalukina, manekenke Tamare Paunović, članova grupe Beogradski sindikat, novinara Danijele Jankov, Snežane Dakić, vaterpolo reprezentativca Partizana Jugoslava Vasovića, stiliste Ashoka Murty-a i drugih, dok su svoje prisustvo potvrdile i članice "Saveta za pomoć slepima Srbije" Princeza Jelisaveta Karađordjević i Olja Ivanjicki - saopštio je MPC Properties.

U Srbiji ima više od 12.000 slepih i teško slabovidih osoba. Neki su rođeni slepi, neki izgube vid u inkubatoru, a neki oslepe zbog povrede ili bolesti.

Ova kampanja je počela 2007. godine, na svečanosti u Skupštini Beograda sa idejom da se uhvati u koštac sa problemima koji opterećuju svakodnevni život naših slepih sugrađana.

U centru pažnje našao se Dom za slepe u Pančevu, kao jedina ustanova u zemlji gde slepi bez porodice mogu da nađu utočiste. U njemu je, kada je započeta kampanja bilo mesta za samo 130 štićenika, a uslovi za život su, bez obzira na zalaganje uprave, bili gotovo nepodnošljivi. Na 130 žena i muškaraca postojalo je ukupno sedam klozetskih šolja i tri tuša. U sobama manjim od dvadeset kvadratnih metara živelo je od šest do sedam štićenika.

U prvih nekoliko meseci, usledile su neophodne intervencije na samoj zgradi doma: rekonstrukcija krova i mokrog čvora a odmah zatim izvršena je i gasifikacija čitavog kompleksa.

Projekat je nastavljen sakupljanjem donacija i izgradnjom kompleksa kuća za slepe pod nazivom "Ulica Svetlosti", kojim će se proširiti kapaciteti Doma u Pančevu. Ceo kompleks bi u svojoj finalnoj formi trebalo da obuhvati 15 objekata koji će obezbediti smeštaj za 90 novih žitelja.

- Pozivamo sve da nam se pridruže toga dana, kako bismo uspeli da naše slepe sugrađane učinimo vidljivim za društvo u celini, što na kraju treba da rezultira uključivanjem pojedinaca i institucija u rešavanju njihovih problema. Poklanjajući im kuću, poklonićemo ovim ljudima i porodicu. To će biti mesto gde će osim krova nad glavom pronaći i jedni druge - poručuju iz MPC Propertiesa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.