NavMenu

Dronovi kao budućnost logistike

Izvor: eKapija Ponedeljak, 02.04.2018. 13:04
Komentari
Podeli
Sa panela Logistika kao pokretač privredeSa panela Logistika kao pokretač privrede
Logistički troškovi u Srbiji učestvuju duplo više u ceni proizvoda u odnosu na razvijene zemlje Zapada, što ostavlja dosta prostora za optimizaciju, zaključak je panela Logistika kao pokretač privrede, održanog na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Logistika je industrija "teška" 2.300 mlrd USD, a očekuje se da će aktuelni svetski trendovi ubrzo stići u Srbiju - digitalizacija, robotizacija i automatizacija čitavog procesa. Bliska budućnost je i prenos robe dronom. Ovaj vid dostave robe posebno će zaživeti u farmaceutskoj industriji, pa možemo očekivati da će se u narednih 20 godina većina lekova dostavljati posredstvom dronova, u vrlo kratkim vremenskim intervalima.

Stručnjaci sa Ekonomskog fakulteta i iz najvećih logističkih kompanija, koji su učestvovali na panelu, procenjuju da će održivost preuzeti primat ceni u logističkoj industriji, a da će ekološka strana posla biti presudna za opstanak. Samovozeći kamioni na električni ili hibridni pogon će zameniti sadašnje flote klasičnih kamiona.

- Zakonodavstvo će dodatno uticati da značaj klimatskih promena i povećanje ekološke svesti bude bitnija strana poslovanja u ovoj grani privrede. U logistici će opstati samo oni koji do 2050. godine svedu emisjiu štetnih gasova na minimalni novo, idealno na 0% - istakao je Darko Babić iz DHL-a.


Još jedan od nastupajućih trendova je blockchain sistem, koji će omogućiti procesima koji u tradicionalnoj logostici traju sedam dana da započnu i završe se u jednom trenutku, jednim klikom.

- Sve ovo smanjuje troškove, ubrzava procese, podstiče razvoj - objasnio je Rade Stojisavljević iz kompanije Milšped.

U Srbiji se poslednjih godina prati trend outsource logistike, koji kompaniji ostavlja mogućnost da u fokusu bude samo proizvod i proizvodni proces. Loša infrastruktura obara logističke performanse Srbije i povećava cenu proizvoda, jer ovakvi troškovi učestvuju u ceni dvostruko više nego u zemljama Zapada. Ono što je prednost domaće privrede je dobar geografski položaj i taj potencijal treba iskoristiti, zaključak je panela na Ekonomskom fakultetu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.