NavMenu

Indijci kupili Industriju mašina i traktora - TAFE obnavlja proizvodnju na novoj lokaciji

Izvor: eKapija/Beta Ponedeljak, 02.04.2018. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kovop58/shutterstock.com)Ilustracija
Beogradska Industrija mašina i traktora (IMT) u stečaju prodata je danas indijskoj firmi TAFE po početnoj ceni od oko 66 miliona dinara.

Ta indijska firma, koja proizvodi traktore i druge poljoprivredne mašine, bila je jedini učesnik na aukciji, a ona je i višedecenijski partner IMT-a.

Direktor za evropsko tržište TAFE-a Kamal Ahudja je rekao da će se u Srbiji proizvoditi traktori pod tim brendom i prodavati u jugoistočnoj Evropi, a kasnije u na drugom tržištima.

- Namera nam je da u saradnji sa domaćim kooperantima obezbedimo da više od 50% delova traktora bude iz Srbije što otvara tržišta sa kojima Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini - kazao je Ahudja.

Po njegovim rečima, nova fabrika traktora, koja će zadržati ime IMT, neće biti na sadašnjoj lokaciji na Novom Beogradu, gde nije mesto teškoj industriji, ali da još nije odlučeno gde će biti.

Procene su, kako je rekao, da će prvi traktori biti proizvedeni za godinu dana, i da će u prvih pet godina biti proizvedeno ukupno oko 5.000 traktora.

- Od postojeće opreme IMT-a skoro ništa neće moći da se iskoristi - kazao je Ahudja i dodao da je teško proceniti kolika ulaganja će biti potrebna da se pokrene proizvodnja i koliko radnika će biti zaposleno.

TAFE ima fabrike u Indiji, Kini i Turskoj, zapošljava 12.000 ljudi i ima godišnji promet od 2,5 mlrd USD. Do sada je ta grupacija u Srbiji godišnje prodavala 300 do 400 traktora.

Prodaja IMT kao pravnog subjekta, podsetimo, oglašena je početkom marta po početnoj ceni od 66 miliona dinara. Na prodaju su ponuđeni građevinski objekti u Jarkovcu, oprema, kao i pravo na žig koje važi do 12. septembra 2027. godine. Zemljište koje je IMT koristio, pišu Novosti, međutim, nije na prodaju i ostaje u vlasništvu države,


Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je krajem prošle godine Nju Delhi i kompanije Tafe i Mahindra. Još tada je istaknuto da je Tafe je najbliža odluci da otkupi brend Industrije mašina i traktora Beograd (IMT), dok bi Mahindra otvorila fabriku za primarnu proizvodnju, preradu i otkup voća u Srbiji.

IMT je u stečaju od 2015. godine, kada je dug bio 186 mil EUR, a ta fabrika je nekada godišnje proizvodila oko 400.000 traktora i zapošljavala oko 10.000 ljudi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.