Izvor: Novosti | Ponedeljak, 02.04.2018.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Trgovačka ulica dobija tramvaje - Radovi u Žarkovu od 2019. godine

Ilustracija
Zbog najavljene izgradnje metroa, neke od beogradskih ulica moraće da se prošire, urede i da se naprave nove autobuske okretnice. Trgovačka ulica u Žarkovu do 2021. godine potpuno će promeniti svoj izgled. Preko zelenih ostrva u sredini prolaziće tramvaj, a na početku Julinog brda, kod Vodovodske, prave se novi terminusi. Ispod njih gradi se velika metro stanica, pišu Večernje novosti.

Sudeći prema prvim procenama koje je napravila Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, uređenje Trgovačke ulice koštaće oko 6 mil EUR.

Prema rečima glavnog gradskog arhitekte Milutina Folića, ovo je jedan od važnijih koridora za prestonicu.

- Iz pravca Ibarske magistrale svakodnevno desetine hiljada vozila ulazi u Beograd - objašnjava Folić. - Plan nam je da se oko 1,8 kilometara ove ulice rekonstruiše po najvišim standardima. Posle detaljne analize, shvatili smo da je neophodno proširenje saobraćajnice. Imaćemo po jednu traku više u svakom smeru. Takođe, i pešački trotoari će biti širi. Imaćemo više prostora za parkiranje vozila. Kroz sredinu, preko ostrvca postaviće se tramvajska pruga.

Prema rečima gradskog urbaniste, posao će se obavljati u nekoliko faza. Prva faza će biti od Ace Joksimovića do Cerak vinograda.

- U toku je prikupljanje projektne dokumentacije. Ukoliko sve bude išlo po planu, realno je da radovi počnu sledeće godine - objašava Folić.

Deonica Trgovačke ulice od Solunskih boraca do Pilota Petrovića zamišljena je kao moderan bulevar, koji će pored vozila iz unutrašnjosti moći da prihvati sva vozila javnog gradskog i prigradskog saobraćaja, dok bi na Julinom brdu trebalo da bude jedno od najvećih saobraćajnih čvorišta.

Metro

Prva linija beogradskog metroa, najverovatnije će prolaziti ispod Trgovačke ulice. U ovoj ulici će se najverovatnije nalaziti dve metro stanice. A ona na Julinom brdu biće najvažnije čvorište, gde će se presedati iz tramvaja, autobusa GSP i prigradskih linija, dodaju Novosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.