NavMenu

Apelacioni sud u Beogradu rešava polovinu svih starih predmeta

Izvor: Tanjug Nedelja, 01.04.2018. 17:47
Komentari
Podeli
(Foto: sabthai/shutterstock.com)
Od ukupno 10.500 "starih" predmeta, starijih od dve godine, koliko ih je u toku prošle godine bilo u četiri apelaciona suda u državi, Apelacioni sud u Beogradu je bio zadužen za rešavanje više od polovine starih predmeta, tačnije njih 56,05%.

To, kako je naveo taj sud u saopštenju, znači da najviše starih predmeta ima u prvostepenim sudovima na teritoriji ovog suda, među kojima su sudovi u Beogradu, Valjevu, Pančevu, Smederevu, Šapcu...

Međutim, Apelacioni sud napominje da je i u 2017. godini nastavio sa praksom rešavanja velikog broja predmeta, pa je potpuno savladao priliv novih predmeta.

U toku 2017. godine sud je primio ukupno 19.514 predmeta, pa je ukupno u radu u svim materijama imao 27.163 predmeta.

Od ukupnog broja predmeta je rešio 20.024, tako da je u 2018. godinu ušao sa 7.139 predmeta.

Za ovaj period Apelacioni sud beleži smanjenje ukupnog broja predmeta u radu za 73,72 odsto, što, kako se napominje u saopštenju, ukazuje da taj sud "daje značajan doprinos vraćanju poverenja građana u rad suda i da se pravda učini dostupnijom na brži i efikasniji način svim licima koja traže zaštitu svojih prava pred sudom".

Prosečan broj predmeta u radu po sudiji Apelacionog suda u toku 2017. godine bio je 91,53, prosečan broj rešenih predmeta po sudiji bio je 23,34, prosečan priliv predmeta po sudiji bio je 22,74, navodi se u saopštenju.

Najveći priliv predmeta u toku prethodne godine Apelacioni sud je imao u materiji radnih sporova, pa su najviše bile opterećene sudije koje postupaju u toj materiji.

Taj sud je ukazao da mu svakodnevno stiže veliki broj starih predmeta po datumu podnošenja tužbe ili optužnice, u kojima postupak u nemalom broju predmeta traje i preko 10 i 20 godina.

Međutim, saglasno Programu rešavanja starih predmeta koje svake godine donosi predsednik suda, sudije su u obavezi da, pored rešavanja predmeta koji su stari po datumu prijema u žalbeni sud, rešavaju i predmete koji su stari po datumu podnošenja inicijalnog akta (tužbe ili optužnice), a sve radi ostvarenja prava građana na suđenje u razumnom roku.

Broj "starih" predmeta koje je Apelacioni sud rešio u toku 2017. godine, a koji su određeni kao stari prema datumu prijema žalbe je 3.998, što predstavlja 19,97 odsto od ukupnog broja rešenih predmeta.

Tako je na kraju 2017. godine ostalo u radu 2.001 starih predmet po tom osnovu.

Posmatrajući stare predmete prema datumu prijema tužbe ili optužnice u radu suda je ostalo 5.922 starih predmeta.

Zbog broja starih predmeta koji u ovaj sud svakodnevno stižu ovaj sud će, kako se napominje i u 2018. godini nastaviti da preduzima mere kako bi omogućio jednaku dostupnost pravde svim licima koji traže zaštitu svojih prava kako pred ovim sudom, tako i pred sudovima koji potpadaju pod nadležnost ovog suda.

Prosečno trajanje žalbenih postupaka pred Apelacionom sudom u toku 2017. godine u opštoj građanskoj materiji je bilo pet meseci, a u materiji radnih sporova šest meseci.

Postupci su u krivičnoj materiji predmeti u proseku rešavani u roku od dva meseca s tim što su predmeti iz oblasti organizovanog kriminala i ratnih zločina u proseku rešavani u roku od četiri meseca, precizira se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.