Izvor: Tanjug | Nedelja, 01.04.2018.| 10:20

Naplata potraživanja najveći problem malih preduzeća u Srbiji

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Naplata potraživanja, nemogućnost da konkurišu za povoljne kredite i subvencije, a brojne takse i porezi koje plaćaju, glavni su problemi vlasnika mikro, malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji.

Predstavnici nekoliko takvih preduzeća, ocenjuju za Tanjug da pored brojnih parafiskalnih nameta, mlada preduzeća teško dolaze do finansijskih sredstava i povoljnih kredita koji su uglavnom namenjeni većim firmama.

Milica Čalija koja već šest godina sa suprugom vodi beogradsku firmu "Anđeli delicije", koja proizvodi zdrave kolače, ističe da je glavni problem sa kojim se suočavala u početku rada taj, što su konkursi za povoljne kredite za sufinansiranje i subvencije obično namenjeni većim firmama.

- Malo je povoljnih programa za mala preduzeća koja postoje dve, tri godine - kaže Čalija, objasnjavajući da je za dobijanje značajnijih subvencija potrebno da firma ima najmanje 10 radnika.

Smatra da bi tek otvorene firme trebalo osloboditi plaćanja poreza i doprinosa u prvoj fazi poslovanja jer, kaže, u tom periodu još nije moguće ostavriti ozbiljniji prihod firme.

Onima koji razmišljaju da započnu privatni biznis, Čalija savetuje da se u to ne upuštaju ukoliko "nemaju preduzetnički duh".

Mina Rakićević, direktorka i suvlasnica firme Delikos koja proizvodi suhomesnate proizvode, ocenjuje da brojna preduzeća u Srbiji imaju problem da naplate potraživanja.

- Država je pokušala da uvede red u ovu oblast, ali nije do kraja uspela u toj nameri, a nama koji vodimo male porodične firme bi to omogućilo da lakše funkcionišemo - kaže Rakićević.

Sa njom je saglasna i Kosara Dangić Milentijević, suvlasnica "Kabinet pivare", prve zanataske pivare na Balkanu koju je sa suprugom osnovala 2014. godine.

Kaže da pored brojnih dažbina koje firma po osnivanju mora da plaća, jedan od osnovnih problema je i naći adekvatne saradnike i obučene radnike.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.