Izvor: RTS | Petak, 30.03.2018.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mala i srednja preduzeća najranjivija - Privredne komore Srbije, Italije i Rumunije pripremile antikorupcijske alate

Ilustracija (Foto: Atstock Productions /shutterstock.com)
Zbog ograničenih finansija i malog broja zaposlenih, mala i srednja preduzeća su najranjivija, ali i najizloženija korupciji, rečeno je u četvrtak (29. marta 2018. godine) na konferenciji u okviru projekta Antikorupcijski alat za mala i srednja preduzeća (ACTS).

Miroslav Miletić, koji je savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i predsednik Antikorupcijskog tima PKS, naveo je da 49% evropske ekonomije čine preduzeća koja su posebno ranjiva kada su u pitanju korupcija i ostali rizici u poslovanju, imajući u vidu da zbog svog obima i veličine nemaju dovoljno kapaciteta da se bore s tim.

On je dodao da se, prema istraživanjima, u celom svetu na razne vrste koruptivnih aktivnosti i mita izdvoji više od jednog triliona dolara, što, kako kaže, podriva poverenje u sistem, a posebno podriva poverenje investitora za dolazak u određene regione.

- Činjenica je da je naš region u tom smislu dosta ranjiv. Zato je aktivnost PKS pre svega u prevenciji korupcije, odnosno edukaciji - kazao je Miletić i istakao da je na konferenciji predstavljen priručnik koji je rađen u saradnji sa komorama Italije i Rumunije, zemljama koje, prema njegovim rečima, imaju velika iskustva u ovoj oblasti.

Gordana Tiodorović, direktor Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova PKS, kazala je da je cilj projekta bio da se malim i srednjim preduzećima u Srbiji pruži "alat za identifikovanje ključnih problema i izazova sa aspekta potencijalne korupcije u samom njihovom poslovanju", te da im se pruže alati, mehanizmi i sredstva uz pomoć kojih mogu da izbegnu takve zamke u svom poslovanju.

Navela je da je ideja za zajednički projekat komora Srbije, Italije i Rumunije potekla od italijanskih partnera, jer su oni detektovali da su slični rezultati i percepcija korupcije u ove tri zemlje.

Prema njenim rečima, rezultat projekta su dva priručnika. Prvi suštinski pokazuje na koji način je projekat funkcionisao i kako su dolazili do rezultata.

- Drugi priručnik baziran je na tome da kroz jasan mehanizam samoprocene i odgovarajući na upitnike, mala i srednja preduzeća dođu do odgovora, detektuju ono najrizičnije u njihovom poslovanju sa aspekta korupcije i da probamo da osnažimo njihove kapacitete, da oni na tome više rade kako bi bili spremni da se odbrane - istakla je Tiodorović.

Ona je objasnila da su mala i srednja preduzeća bila u fokusu projekta, jer za razliku od velikih sistema koji već imaju svoje timove, spremne programe i interna pravila kako postupaju kada je reč o korupciji, "mala i srednja preduzeća tu mogućnost nemaju, limitirana su kapacitetima ljudstva i finansija da bi se pozabavili tom temom, a najviše su izloženi potencijalnoj korupciji".

Partneri na ACTS projektu, koji finansira EU, su privredne komore Srbije, Italije i Rumunije, uz podršku Asocijacije evropskih komora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.