NavMenu

Žene sve zastupljenije u održivoj energetici - Preduzetnice i poljoprivrednice zainteresovane za primenu zelenih tehnologija

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.03.2018. 15:47
Komentari
Podeli
Sa konferencije "Žene u održivoj energetici"Sa konferencije "Žene u održivoj energetici"
Istraživanje u kome je učestvovalo više od 1.000 žena u Srbiji pokazalo je da žene podržavaju državu u donošenju politika u oblasti energetike i klimatskih promena, koje promovišu održivi energetski razvoj baziran na primeni zelenih tehnologija, pametnim i naprednim rešenjima.

Ovo je, u najkraćem, rezultat istraživanja sprovedenog u okviru projekta Žene u održivoj energetici (klimatskim promenama i zaštiti životne sredine) – WISE (Women in Sustainable Energy). Istraživanje je prvi put urađeno u Srbiji, a predstavlja prvu fazu projekta koji bi uskoro trebalo, po istoj metodologiji, da bude urađen i u drugim zemljama Jugoistočne Evrope.

Mapirane su dve grupe žena - žene koje se profesionalno bave održivom energetikom, klimatskim promenama i zaštitom životne sredine, i žene kao korisnice energije, odnosno potrošači. Među ženama potrošačima, izdvojene su dve grupe - one koje mogu imati korist od primene zelenih tehnologija i inovativnih energetskih rešenja u okviru poslova kojima se bave, a to su preduzetnice i žene u poljoprivredi, dok drugu grupu čine žene u opštoj populaciji ili žene u domaćinstvu.

Rezultati istraživanja su veoma zanimljivi, pa tako, na primer, iako je primetan pozitivan trend u zastupljenosti žena u održivoj energetici, klimatskim promenama i zaštiti životne sredine u Srbiji, i dalje se njihov broj u javnim institucijama i preduzećima smanjuje kako se ide ka vrhu hijerarhijske lestvice. Elektromreža Srbija (EMS) je sa 56% žena na najvišem nivou upravljanja – izuzetak.

Zatim, preduzetnice i poljoprivrednice su zainteresovane za unapređenje energetske efikasnosti i primenu zelenih tehnologija u poslovanju. Poljoprivrednice su veoma informisane o najnovijim tehnologijama koje mogu primeniti, dok se kod preduzetnica uočava velika potreba za informacijama o dostupnim kreditima i podsticajima države, stručnim i savetodavnim uslugama.


Žene u domaćinstvima u Srbiji pokazuju visok stepen informisanosti o energetskoj efikasnosti. Kao razlog za nesprovođenje mera za unapređenje najčešće se navodi nedostatak novca. Navode i da nisu uopšte upoznate sa aktivnostima svojih lokalnih samouprava kada je reč o merama podsticaja u oblasti unapređenja energetske efikasnosti. Mali broj žena je upoznat s kreditima za unapređenje energetske efikasnosti.

Žene u Srbiji izuzetno su zainteresovane za kupovinu električnih vozila - 83% profesionalno angažovanih žena, dve trećine žena u domaćinstvima, i 91% pripadnica poslovnog sektora kupilo bi električni automobil, pod uslovom da država omogući subvencije za kupovinu.

U okviru projekta, formirana je WISE ekspertska mreža žena koje se profesionalno bave energetikom, klimatskim promenama i zaštitom životne sredine. Ovu, prvu multidiscipliranu mrežu te vrste u Srbiji, a i u celom regionu Jugoistočne Evrope, čini 200 žena, profesionalno posvećenih zajedničkom cilju nalaženja rešenja i tranziciji ka održivoj energetici.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.