Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.03.2018.| 12:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Marketing Summit Belgrade 22. maja - Keynote govornik najuspešniji globalni direktor kompanije Lego Christian Majgaard

Kako biti najbolji marketingaš u industriji? Najbolji u svom regionu ili državi? Najbolji za svoje vlasnike? Najbolji za potrošače? Odgovore na ova pitanja, petu godinu za redom, donosi Marketing Summit Belgrade.

U organizaciji InStore magazina i Poslovne Akademije Finance, 22. maja u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, oko 300 profesionalca iz sveta marketinga imaće priliku da čuje o najnovijim pristupima u marketingu i inspiriše se za promenu koja će njima i njihovom brendu doneti uspeh i rast.

Prvi put u Srbiji, Christian Majgaard, idejni tvorac Legolenda i nekadašnji najuspešniji globalni direktor kompanije Lego, kao keynote govornik zatvoriće ovogodišnju konferenciju govoreći o svojoj dugoj i izuzetno uspešnoj karijeri u oblasti marketinga i menadžmenta. Otkriće kako je Lego uspeo, pao i ponovo uspeo, zašto je danas važno biti uspešan u marketingu i koja je očekivana kompetentnost direktora marketinga.

O Christianu Majgaardu se govori kao o jednom od lidera u 21. veku. Iza sebe ima izuzetno uspešnu poziciju globalnog izvršnog direktora za kompaniju i brend Lego, gde je bio odgovoran za globalne biznis inovacije, brending i marketing. Stoji iza brojnih uspešnih projekata brenda, među kojima su Legoland parkovi, Lego Mindstorms roboti, Lego licenca za Harry Potter, lego.com i najprodavaniji dečji softver.

Pre nego što se pridružio Legu, bio je viši konsultant u agenciji PA Consulting, inspirišući kompanije među kojima su Nestlé, Nokia, Siemens, Motorola, Bang & Olufsen, Swiss Re, Geodis Wilson, Disneyland, Heineken, ABB, Canon, i mnoge druge. Autor je knjige "13 hints for tomorrow’s brand builders," kao i brojnih stručnih članaka. Poznat je po tome što na jednostavan način govori o složenim konceptima i prožima ih humorom.

- Brend ne pripada kompaniji - potrošači su suvlasnici brenda. Njihove potrebe i osećanja su važniji od vaših.
Preskočite senzacionalistički jezik koji vas sprečava da sagledate stvarnost. Zapamtite - impresija je brend, logo je izražavanje. Sagledajte sve parametre prilikom građenja brenda - ne samo advertajzing, koji se danas, pogrešno, smatra glavnim graditeljem brenda - ističe Majgaard u najavnom razgovoru sa organizatorima.

Na pitanje da definiše marketing superzvezdu u odnosu na običnog marketara kaže:

- Prosečni marketer prvenstveno se bavi komunikacijom. I u tome nema ništa pogrešno. Ali kada govorimo o izgradnji brenda i stvaranju dugoročne tržišne pozicije - dakle, kada stvaramo stvarnu, trajnu vrednost za kompaniju i njene akcionare - osoba koja se primarno bavi komunikacijom jednostavno ne može da unese sve relevantne parametre marketinga u jednačinu za uspeh. Ali oni svakako mogu biti deo funkcionalnog tima koji doprinosi tom uspehu.

Kako se postaje marketing superstar, za njega je vrlo jednostavno.

- Rotiranje pozicija kroz segmente kao što su istraživanje, komunikacija, R&D, prodaja, digitalne platforme… Govorimo o pozicijama gde se može raditi sa izuzetnim ljudima, u okruženju gde su i eksperimentisanje i neuspeh potpuno prihvaćeni, ili još bolje - nagrađeni! Iz internacionalne perspektive: menjajte poslove po različitim tržištima. Ili još bolje - po različitim kulturama.

Presudnim trenutkom u svojoj karijeri, Majgaard, smatra dve stvari. Prvo, kako kaže, odmah posle fakulteta počeo je da radi u kompaniji koja mu je omogućila da nauči puno, a koja je, između mnogo kandidata, izabrala baš njega "jer je znao mnogo više nego što se može naučiti u dosadnim školskim knjigama". Drugi presudni trenutak bila je kombinacija različitih poslova i unapređenja u nekoliko kompanija.

- Već u svojim ranim tridesetim iza sebe sam imao iskustvo sa većinom marketinških parametara, uz brigu da sve što sam započeo završim do kraja i sa dobrom reputacijom. Od tog trenutka, moja reputacija na tržištu rada bila je visoka, kako unutar kompanije, tako i van nje.

Zašto je Lego postao snažan globalni brend, kaže:

- Oni su se zaista pridržavali pravila koje sam naveo, možda uz malo sreće. Dakle, imali su i imaju izuzetno snažnu ideju o proizvodu. Duboko poštuju potrošače i bave se istraživanjem tako da nikada ne donose lošu, ne čak ni posečnu, ponudu na tržište. Izuzetno vode računa prilikom zapošljavanja iIi razvoja svojih zaposlenih na bilo kojoj koordinati. Konačno, održavaju i hrane svoj inovacijski duh tamo gde je prihvatljivo izvoditi eksperimente, ali i praviti greške, pod uslovom da ne povređuju ni potrošača ni brend.

Ima i recept kako da lokalni brendovi postanu globalno uspešni.

- U devet od deset slučajeva, snažni brendovi se rađaju iz snažne vrednosti koju nude, kao i za jasno definisan (regionalni ili globalni) potrošački segment. Dakle, govorimo o inovativnoj, diferenciranoj ponudi sa iskrenim i relevantnim benefitom. Kada je to postavljeno - ali tek tada - za ostvarivanje rasta preporučljivo je strategiju podupreti snažnim prodajnim i komunikacijskim naporima. Što je uži potrošački segment, to je jači razlog da se pokrenete globalno. Kompanije koje razvijaju svoju ponudu bez snažnog, globalnog uvida u svog potrošača završavaju sa beznadežnim naporima svog marketing tima, koji često uključuju prekasno u procesu.

Napomena: Sa Christian Majgaardom razgovarao Mateja Bertoncelj, novinar, Finance daily (Poslovna Akademija Finance, suorganizator)

Kompletan pregled svih tema i učesnika za Marketing Summit Belgrade pogledajte na stranici konferencije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.