Izvor: Beta | Četvrtak, 29.03.2018.| 09:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niška E-reciklaža izvezla 100 tona otpadnog freona na spaljivanje u Nemačku

(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Niško preduzeće Jugo-impex E-reciklaža izvezlo je za proteklih pet godina, koliko se bavi reciklažom starih frižidera i drugih električnih i elektronskih aparata, skoro 100 tona otpadnog freona na spaljivanje u specijalizovano postrojenje u Nemačkoj, saopštio je vlasnik i direktor preduzeća Vujadin Šćekić.

On je podsetio da se ispuštanjem u atmosferu freona iz samo jednog frižidera, a u tim uređajima ga ima između 140 i 200 grama, ozonskom omotaču napravi šteta jednaka onoj koju pravi jedan automobil za godinu dana.

- Izvlačenjem i pravilnim tretmanom freona ostvarili smo benefit jednak onom kao da u Nišu nijedan automobil nije vožen tri godine - rekao je Šćekić.

On je kazao da se stari elektronski i električni aparati dovoze na reciklažu u Niš iz svih krajeva zemlje, i da je E-reciklaža i dalje jedina firma na Balkanu koja ima specijalizovanu liniju za izvlačenje freona iz frižidera i drugih uređaja.

Prema rečima Šćekića, u E-reciklaži reciklira se godišnje između 12.000 i 14.000 tona elektronskog i električnog otpada.

On je naveo da u Srbiji još nisu iskorišćeni veliki potencijali za razvoj reciklažne industrije, a razvoj "zelene" industrije biće moguć tek kada se napravi stabilan, predvidiv sistem.

Šćekić je kazao da je reciklaža ekonomski neisplativ posao svuda u svetu, tako da je isplata nadoknade reciklerima obavezna. Međutim naknade za reciklažu se kod nas i dalje plaćaju jednom godišnje, umesto na tri meseca, zbog čega oni tokom čitave godine moraju da se zadužuju.

- Ukoliko se napravi stabilan sistem u ovoj ili narednoj godini, već za godinu ili dve imali bismo u našoj zemlji sigurno tridesetak novih postrojenja za preradu, koja bi mogla da uposle više od 50.000 ljudi - rekao je Šćekić, prenosi agencija Beta.

Niška kompanija ponela je 2013. godine priznanje Aurea 2013 za društvenu korisnost, koje dodeljuje portal eKapija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.