NavMenu

Niška E-reciklaža izvezla 100 tona otpadnog freona na spaljivanje u Nemačku

Izvor: Beta Četvrtak, 29.03.2018. 09:19
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Niško preduzeće Jugo-impex E-reciklaža izvezlo je za proteklih pet godina, koliko se bavi reciklažom starih frižidera i drugih električnih i elektronskih aparata, skoro 100 tona otpadnog freona na spaljivanje u specijalizovano postrojenje u Nemačkoj, saopštio je vlasnik i direktor preduzeća Vujadin Šćekić.

On je podsetio da se ispuštanjem u atmosferu freona iz samo jednog frižidera, a u tim uređajima ga ima između 140 i 200 grama, ozonskom omotaču napravi šteta jednaka onoj koju pravi jedan automobil za godinu dana.

- Izvlačenjem i pravilnim tretmanom freona ostvarili smo benefit jednak onom kao da u Nišu nijedan automobil nije vožen tri godine - rekao je Šćekić.

On je kazao da se stari elektronski i električni aparati dovoze na reciklažu u Niš iz svih krajeva zemlje, i da je E-reciklaža i dalje jedina firma na Balkanu koja ima specijalizovanu liniju za izvlačenje freona iz frižidera i drugih uređaja.

Prema rečima Šćekića, u E-reciklaži reciklira se godišnje između 12.000 i 14.000 tona elektronskog i električnog otpada.

On je naveo da u Srbiji još nisu iskorišćeni veliki potencijali za razvoj reciklažne industrije, a razvoj "zelene" industrije biće moguć tek kada se napravi stabilan, predvidiv sistem.


Šćekić je kazao da je reciklaža ekonomski neisplativ posao svuda u svetu, tako da je isplata nadoknade reciklerima obavezna. Međutim naknade za reciklažu se kod nas i dalje plaćaju jednom godišnje, umesto na tri meseca, zbog čega oni tokom čitave godine moraju da se zadužuju.

- Ukoliko se napravi stabilan sistem u ovoj ili narednoj godini, već za godinu ili dve imali bismo u našoj zemlji sigurno tridesetak novih postrojenja za preradu, koja bi mogla da uposle više od 50.000 ljudi - rekao je Šćekić, prenosi agencija Beta.

Niška kompanija ponela je 2013. godine priznanje Aurea 2013 za društvenu korisnost, koje dodeljuje portal eKapija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.02.2024.  |  Građevina

U Gornjem Milanovcu u planu gradnja Srpsko-vikinškog avantura parka za decu

Gornji Milanovac bi mogao da dobije atrakciju namenjenu najmlađima, shodno urbanističkom projektu koji je bio na javnom uvidu pred kraj januara. Naime, razmatra se gradnja Srpsko-vikinškog avantura parka za decu, neposredno uz Kuću srpsko-norveškog prijateljstva (restoran Norveška kuća). Planira se opremanje sadržajima za rekreaciju i igru dece: "zip line", viseći mostovi, penjalice i ostali sadržaji za aktivni boravak dece.

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.