NavMenu

Neopravdano visoke cene usluga? - Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv društva SBB

Izvor: eKapija Utorak, 27.03.2018. 15:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Steve Heap/shutterstock.com)Ilustracija
Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da je danas pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv društva Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže SBB d.o.o. iz Beograda.

Komisija će u toku postupka ispitati da li je navedeno društvo, kao dominantan kablovski operater uspostavilo nepravično visoke cene i time zloupotrebilo dominantan položaj.

Kako je objašnjeno, budući da je Komisija 23. marta 2017. godine uslovno odobrila koncentraciju SBB i Ikom-a, postavila je i uslove koje SBB mora da ispunjava u naredne dve godine. Jedan od njih je i da ova kompanija u roku od 15 dana od dana promene maloprodajne cene osnovnog paketa usluge medijskih sadržaja, Komisiji za zaštitu konkurencije dostavi izveštaj koji će sadržati podatke o promeni maloprodajne cene osnovnog paketa usluge distribucije medijskih sadržaja, uz obrazloženje uzroka promene cene.

- Kako je SBB u decembru 2017. godine doneo odluku da cene svojih paketa poveća za po 100 dinara, Komisija je odlučila da izvrši analizu uslova konkurencije na tržištu distribucije medijskih sadržaja, a sve u cilju utvrđivanja opravdanosti povećanja cene usluge SBB - navedeno je.


Komisija se, dodaje se, i pismenim putem obratila SBB-u sa zahtevom da jasno i precizno dokumentuje uzroke predmetnog povećanja cene svojih usluga.

- Kako društvo SBB nije pružilo dovoljno dokaza o troškovnoj opravdanosti visine naknade za mesečno održavanje kablovskog distribucionog sistema i praćenje kablovske televizije u iznosu od 1.395,00 dinara, Komisija je pokrenula postupak kako bi utvrdila da li je cena za predmetnu uslugu utvrđena u iznosu koji je nepravično visok, što može voditi eksploataciji korisnika ove usluge kroz nametanja nepravične prodajne cene - navedeno je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.