Izvor: Danas | Utorak, 27.03.2018.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU uvodi Srbiji carine za voće i povrće zbog "kočenja" izvoza metalnog otpada?

Ilustracija (Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
Evropska komisija planira da počne naplatu specifičnih carina na pojedine proizvode iz Srbije, pre svega na voće i povrće, kao kontrameru, jer naša zemlja od prošle godine "koči" izdavanje dozvola za izvoz metalnog otpada, čime nanosi milione evra štete kompanijama koje se time bave, krši principe slobodne trgovine, a samim tim i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, piše Danas.

Na problem sa neizdavanjem dozvola i kršenjem SSP-a najvišim instancama EU početkom ove i krajem prošle godine žalilo se nekoliko zemalja članica.

Evropska komisija je početkom ove godine Srbiji, odnosno Ministarstvu za zaštitu životne sredine, uputila dopis u kom traži hitan sastanak na ovu temu. Međutim, kako piše Danas, tog sastanka još nije bilo.

Stoga su iz EK odlučili, kako pokazuje dopis u koji je Danas imao uvid, da pokrenu proceduru suspenzije autonomnih trgovinskih mera, što podrazumeva naplatu carine na pojedine proizvode. Kako ti prozvodi nisu deo SSP-a, naplata carina bi mogla da se sprovede u roku od mesec dana, jer nije potrebna neka posebna procedura za to.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.