NavMenu

Uvodnik

Izvor: eKapija Utorak, 27.03.2018. 08:08
Komentari
Podeli
U energetskom sektoru u Srbiji u toku su projekti vredni više od 3 mlrd EUR. To je najveći investicioni ciklus u energetici posle više od tri decenije. U toku je izgradnja postrojenja koja će proizvoditi struju snage 1.000 megavata, a više od polovine - oko 500 megavata, stići će iz obnovljivih izvora energije.

Prema trenutnom energetskom bilansu, najviše električne energije u našoj zemlji nastaje u termoelektranama - čak oko tri četvrtine. Preostala električna energija uglavnom stiže iz hidroelektrana, dok je učešće ostalih OIE svedeno na svega nekoliko procenata. Najavljeni "zeleni" megavati, tako bi trebalo da doprinesu poboljšanju bilansa u korist energije vetra, solarne energije, bioenergana...

Posledice malog korišćenja OIE ogledaju se pre svega u klimatskim promenama, kako na lokalu, tako i globalno. Ipak, čini se da svest o očuvanju životne sredine postaje sve snažnija širom planete, te da Srbija "hvata priključak".

Kako bi smanjila negativne posledice po životnu sredinu i usporila klimatske promene, EU je uvela energetsku politiku 20-20-20. Ova politika podrazumeva poboljšanje energetske efikasnosti za 20%, veću upotrebu obnovljivih izvora energije za 20% i procentualno isto smanjenje emisije ugljen-dioksida. Kada postane članica EU, a prema trenutnim najavama to bi moglo da se dogodi 2025, Srbija će morati da se pridržava ovih ciljeva.

Energetska efikasnost i OIE našli su se i u fokusu tematskog biltena koji je pred vama. O mogućnostima za korišćenje zelene energije, pozitivnim primerima iz Srbije i regiona, značaju energetske efikasnosti u izgradnji, ali i u industriji, najnovijim tehnologijama koje garantuju uštedu i mnogim drugim temama iz ove oblasti, čitajte na narednim stranama.


I, ako ste bili među onima koji su u subotu (24. marta 2018. godine) podržali akciju Sat za našu planetu, potrudite se da taj sat obeležite češće. Planeta će biti zahvalna.

Kompletan sadržaj biltena Energetika: Potencijali obnovljive energije i energetske efikasnosti pročitajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.