Izvor: eKapija | Ponedeljak, 26.03.2018.| 14:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

POPOVIĆ: Povezivanje u oblasti inovacija ključ za ekonomski rast regiona

Nenad Popović (Foto: mc.rs)
Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je danas u Sofiji da je potrebno čvršće regionalno povezivanje i integracija u oblasti inovacija, jer je to šansa za ekonomski rast čitavog Balkana.

Popović je, otvarajući regionalnu konferenciju IT Hub connect u Sofiji, koja se održava uz podršku vlada Bugarske, SAD i Indije, pozvao zemlje regiona da pokrenu zajedničku inicijativu za izradu regionalne strategije za razvoj inovacija i digitalizaciju industrije, prenosi sajt Vlade Srbije.

- To bi bila jedinstvena platforma koja bi nam omogućila da udružimo i maksimalno iskoristimo svoje pojedinačne kapacitete u cilju podizanja konkurentnosti čitavog regiona - rekao je ministar.

On je naveo da je Srbija u 2017. godini ostvarila rast izvoza IT usluga od 22% u odnosu na 2016. godinu i da je prošle godine prvi put izvoz IT usluga u Srbiji bio veći od izvoza voća i povrća.

- Rast koji Srbija ostvaruje, posebno u oblasti digitalizacije, posledica je strateškog opredeljenja naše države da gradi ekonomiju zasnovanu na inovacijama i znanju - naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, Srbija je ove godine obezbedila pet puta veći budžet za ulaganja u inovacionu infrastrukturu i razvoj inovacionog preduzetništva.

- U Srbiji se realizuje izgradnja dva inovaciona i naučno-tehnološka parka u Nišu i Novom Sadu, kao i izgradnja važne inovacione infrastrukture u Beogradu, a ove godine pokrećemo i program za izgradnju regionalnih inovacionih startap centara na teritoriji čitave zemlje - istakao je on.

Popović je napomenuo da važnu ulogu u strategiji razvoja inovacionog ekosistema Srbije imaju i programi za razvoj ženskog inovacionog i IT preduzetništva.

- Želimo da podstaknemo žene da se u većoj meri obrazuju za IT stručnjake, kao i da ih ohrabrimo da pokrenu sopstvene preduzetničke inovacione i tehnološke kompanije - poručio je Popović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.