Izvor: eKapija | Utorak, 27.03.2018.| 08:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

ABB HVC brzi punjači za električna vozila - Održiva e-mobilnost za "zelenije" gradove

Sve više i više svetskih gradova odlučuje se za elektrifikaciju javnog gradskog prevoza, kako bi se uhvatili u koštac sa zagađenjem vazduha i bukom. Otkad je prepoznala ovu težnju, kompanija ABB svoju ekološku svest i inovativnost svojih tehničkih rešenja već dugi niz godina usmerava ka usavršavanju upotrebe električnih vozila, razvijajući sveobuhvatni portfolio rešenja za njihovo punjenje.

Priča o električnim vozilima počela je u Holandiji, gde je grupa mladih ljudi osnovala firmu Epyon, radi primene nanotehnologije u proizvodnji baterija. Njihov prvi proizvod bio je telefonski punjač "FlashPack", koji je potom evoluirao u punjač za električna vozila.

Nedugo potom, ABB kupuje "Epyion", a kao posledica toga razvija se brzi DC punjač za potrebe tržišta. Prvi komercijalni ABB punjači lansirani su u Švajcarskoj, sa prvom većom komercijalizacijom električnih vozila, krajem prošlog veka. Prvi brzi DC punjači od 22kW i 50 kW pušteni su u rad 2010. godine, a već 2012. godine ABB realizuje veliki državni projekat u Estoniji – postavljanje 200 brzih punjača.

- Podjednako posvećeni održivoj mobilnosti autobusa i kamiona, ABB HVC (Heavy Vehicle Charger) punjači su usaglašeni sa Opportunity Charging (OppCharge) protokolom (što ih čini kompatabilnim za više tipova vozila raznih proizvođača), zasnovani na najvišim međunarodnim standardima kvaliteta i bezbednosti (IEC 61851-23 standard za brzo punjenje električnih vozila) - podsećaju u kompaniji ABB.

Sistem se lako može integrisati postavljanjem punjača na krajnjim tačkama, terminusima ili međustanicama. Oduzimajući svega od tri do šest minuta vremena za punjenje, pogodan za širok spektar vozila na električni pogon, ABB HVC, uz sigurnost i pouzdanost, nudi potpuno automatizovanu konekciju, daljinsku dijagnostiku i upravljački alat i nadogradnju softvera putem ABB Ability.

Maksimalna snaga punjenja se isporučuje ispod pantografa sa kojim postoji automatska krovna veza. Kada autobus dođe na punjenje ispod pantografa, uspostavlja se bežična veza autobus-punjač i pantograf se automatski spušta. Nakon što se uspostave sve bezbednosne procedure i provere, sistem će obezbediti da se autobus brzo napuni. Što je najvažnije, ABB HVC punjači znače javni gradski saobraćaj sa nultom emisijom štetnih gasova, bez ometanja njegovog normalnog funkcionisanja na uspostavljenim rutama.

Od početka 2010. godine, kompanija ABB je instalirala više od 6.000 sistema brzog punjenja širom sveta i vodeći je dobavljač na svetskom nivou. U Belgiji, recimo, ABB punjači danas pune najveći vozni park koji se sastoji od 101 električnog autobusa.

Tokom 2017. godine, ABB je obavio isporuku prva dva punjača za električne autobuse za punjenje 11 hibridnih autobusa sa nultom emisijom štetnih gasova u centru grada Namura, koji pune autobuse snagom od 150kW od 3 do 6 minuta na terminusima.

U Švajcarskoj
TOSA e-autobusi prave prodor ka održivom prevozu putnika u Ženevi, gde je 13 ABB-ovih punjača, postavljenih duž trase, na terminusima i u depou, ugrađeno prema najbržoj "flash-charging" tehnologiji, kojom se veza između vozila i punjenja ostvaruje za samo 1 sekundu. ABB je, takođe, isporučio i ključne delove za samo vozilo, kao što su: elektromotor sa permanentnim magnetima, pretvarač energije, baterijske jedinice na krovu vozila i ES (Energy Transfer System), podsećaju u ovoj kompaniji.

Takođe, tokom 2018, kompanija ABB će u Nemačkoj isporučiti jedan brzi punjač HVC 300P veće snage za GoVB (Gottinger Verkehrsbetriebe). U pitanju je deo gradske inicijative da grad postane "zeleniji".

Takođe, ABB sistem za brzo punjenje povezan sa ABB Ability platformom, u saradnji sa kompanijom Volvo, tokom 2019. godine, biće prisutan i u Singapuru.

Sa povećanjem nivoa zagađenja vazduha i jačim nastojanjem vlasti i zajednice da ima ekološki prihvatljiv i čist prevoz, električni gradski autobusi postaju idealna šansa za poboljšanje života u gradovima. Istovremeno, postiže se i smanjenje operativnih troškova.

ABB automatizovani sistem brzog punjenja rešava ključne probleme za masovnu primenu - dugo vreme punjenja autobusa i kratki radijus kretanja pripadaju prošlosti. ABB HVC automatizovani visokokvalitetni sistemi brzog punjenja omogućavaju nultu emisiju CO2 u javnom saobraćaju gradova i kretanje gradskih autobusa neprekidno 24 sata, 7 dana u nedelji, jednako kao i prilikom upotrebe putničkih i komercijalnih vozila.

- Od svoje prve trke u Pekingu, u septembru 2014, Formula E se uspostavila kao broj jedan u potpuno električnim moto sportovima. Kompanija ABB, sa iskustvom u elektrifikaciji i liderstvu u rešenjima za punjenje električnih vozila, kao i sa najvećom instaliranom bazom stanica za brzo punjenje vozila na električni pogon, nedavno je postala partner Formule E. U sledećoj fazi razvoja, ABB upisuje svoje ime, inovativnost i tehnološko liderstvo u seriju koja će od sada biti poznata kao "ABB FIA Formula E Championship" - dodaju u ovoj kompaniji.

Kompletan sadržaj biltena Energetika: Potencijali obnovljive energije i energetske efikasnosti pročitajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.