Izvor: eKapija | Utorak, 27.03.2018.| 08:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pametna gradnja po evropskim standardima - KLIMABLOC sistem garantuje kvalitet i stabilnost

Ušteda energije, smanjeni troškovi grejanja i hlađenja i upotreba obnovljivih izvora energije - nezaobilazni su pojmovi uz priču o energetskoj efikasnosti. Iako je ušteda ono čemu se teži, energetska efikasnost ne podrazumeva odricanje i život u lošijem okruženju, već upravo suprotno – život u skladu sa prirodom gde su uslovi života poboljšani i unapređeni.

Da bi objekat bio energetski efikasan, potrebno je preduzeti niz različitih mera kako bi se smanjili toplotni gubici. Oni najčešće nastaju kroz neadekvatnu termoizolaciju poda, fasadnog zida ili krova, te kroz neadekvatno izabran sistem grejanja i hlađenja.

Uz pažljiv i pametan izbor svih ovih pozicija, kao i korišćenje sistema za inteligentno upravljanje i adekvatan sistem gradnje, objekat ostvaruje bolji energetski razred, sprečava se gubitak toplote i smanjuje potrebna energija za grejanje i hlađenje.

Energetski razred

Energetski razred predstavlja parametar energetskih svojstava zgrade. To je izračunata godišnja potrošnja toplotne energije, po kvadratu grejanog dela objekta. Objekti se klasifikuju u 8 energetskih razreda, od "A+" do "G", gde je "A+" najpovoljniji, a "G" energetski najnepovoljniji razred.

Osim toga, kod obezbeđivanja efikasnog korišćenja energija u zgradama uzima se u obzir i:

- Geometrija objekta
- Kvalitet ugrađene stolarije
- Materijalizacija objekta

Zorka Opeka - tradicija duža od 4 decenije

Materijal koji se najviše koristi za promovisanje održive gradnje svakako je glina, od koje se formiranjem, sušenjem i pečenjem, zajedno sa peskom i vodom, dobija najrasprostranjeniji građevinski materijal – opeka.

Najstarije otkrivene cigle datiraju od 7.500 godina pre nove ere i pronađene su na teritoriji Bliskog istoka i Južne Azije. Bile su formirane od zemlje ili blata i sušene na suncu sve dok nisu bile dovoljno jake za upotrebu.

Preduzeće Zorka Opeka uspešno posluje duže od 40 godina - od 1977. godine. Osim ventilacionih blokova i fasadnog programa, Zorka Opeka je 2008. godine lansirala proizvodnu liniju KLIMABLOC, koja se već dugi niz godina izvozi u zemlje regiona.

Direktor Zorka Opeke Đorđe Radulović podseća da je inovacija osnova za uspešan rad, te da je ovo preduzeće posvećeno nalaženju najboljih i najefikasnijih rešenja za izgradnju i energetsku efikasnost.

- Naši proizvodi poseduju sve tehničke specifikacije po standardima Evropske unije i obezbeđuju sigurnost za investitora. Sopstveni kopovi gline i uveden strogi tehnološki postupak, daju osnovu za kvalitet i stabilnost poslovanja. To nam obezbeđuje dugoročan, partnerski odnos i garantuje odličnu preporuku velikog broja zadovoljnih investitora. Klimabloc je prvi pravi energetski efikasan proizvod koji poseduje evropske sertifikate kvaliteta - kaže Đorđe Radulović.

KLIMABLOC


KLIMABLOC je potpuno prirodan proizvod, a izdvaja ga izuzetno visok kvalitet izrade od vrhunske gline bez veštačkih dodataka. Pored odlične pritisne čvrstoće, otpornosti prema požaru, uštedama u zidanju u odnosu na klasičan giter blok i ekonomičnosti, ono što KLIMABLOC čini drugačijim su izvrsna termoizolaciona svojstva, podsećaju u preduzeću Zorka Opeka.

Koeficijent toplotne provodljivosti (lambda) predstavlja sposobnost materijala da provodi toplotu. Što je lambda vrednost manja, izolaciona svojstva materijala su bolja. Koeficijent toplotne provodljivosti je osnova za izračunavanje. U vrednosti građevinskih elemenata i to je najbitnija karakteristika fasadnog zida, koja ocenjuje energetsku efikasnost materijala i učestvuje u ukupnoj analizi toplotnih gubitaka. Što je toplotna provodljivost manja, to je toplotna zaštita zgrade bolja, pojašnjavaju u preduzeću Zorka Opeka.

Raspored vertikalnih šupljina direktno utiče na toplotna svojstva materijala zbog specifičnog prolaza toplog i hladnog vazduha kroz blok. Vazduh je odličan izolator, pa vazdušne komore imaju svojstvo da akumuliraju toplotu, te je leti potrebno manje vremena za hlađenje, a zimi za zagrevanje kuće.

- Naš savet je držati se tradicionalnog tipa gradnje, sa materijalima nove generacije - kažu u preduzeću Zorka Opeka.

Građenje KLIMABLOC-om je zidanje u sistemu "pero – žljeb", tako da se ne gubi vreme na nivelaciji, zidne površine su ravne i troši se manje materijala za malterisanje. Dimenzija blokova omogućava uštedu u vremenu i manji broj komada u kvadratnom metru.

Više informacija dostupno je i na sajtu kompanije zorka-opeka.rs

Kompletan sadržaj biltena Energetika: Potencijali obnovljive energije i energetske efikasnosti pročitajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.