NavMenu

Rio Tinto ulaže 40 mil USD u istraživanja kod Majdanpeka - Pronađena ležišta bakra i zlata

Izvor: Blic Ponedeljak, 26.03.2018. 12:02
Komentari
Podeli
(Foto: iurii/shutterstock.com)
Multinacionalna rudarska korporacija Rio Tinto uložiće oko 40 mil USD u novi projekat istraživanja ležišta bakra i zlata kod Majdanpeka, u saradnji sa australijskom kompanijim Raiden Resources, koja poseduje licence za istraživanje u okolini Majdanpeka.

Rio Tinto će time steći mogućnost da ovim ulaganjem bude vlasnik 75% vlasništva nad tim istražnim pravima.

Ova multinacionalna kompanija će tako postati većinski vlasnik istražnih prava na lokalitetima Zapadni Majdanpek, Majdanpek pojas i Donje Nevlje, za koje je, dosadašnjim istraživanjima koje je sproveo Raiden Resources, ustanovljeno da pripadaju grupi "potencijalno, prvoklasnih ležišta zlata i bakra".

Vlada Srbije i Rio Tinto formirali su nedavno radnu grupu koja će se baviti pripremama za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, u Jadarskom basenu. Ova multinacionalna kompanija bi, uz 50 mil EUR, koliko je potrošila na geološka istraživanja, za početak investirala 90 mil EUR.

Rezerve rude u Jadarskom basenu procenjuju se na 136 miliona tona i, kako se pretpostavlja, to nalaziše krije skoro 10% svetskih rezervi litijuma metala koji se koristi u najmodernijim tehnologijama.

Takođe, kanadska geološka kompanija Erin Ventures pronašla je nedaleko od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru, u Raškoj, nalazišta rude bora, procenjenih na skoro osam miliona tona.

Nezvanično, ova kompanija sada vodi pregovore sa Rio Tintom oko otvaranja rudnika u toj oblasti, a prve računice govore da bi se to ležište moglo eksploatisati 20 godina, uz projektovani prihod od 2 mlrd EUR.


(Foto: Africa Studio/shutterstock)
Inače, postoji mogućnost da Rio Tinto u narednih nekoliko godina otvori tri rudnika u Srbiji.

Kanadska kompanija Nevsun objavila je rezultate preliminarne ekonomske studije po kojoj za otvaranje rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora treba uložiti oko 1,5 mlrd USD.

Poznavaoci prilika ističu da ne bi bilo čudno ako bi Nevsunu partner u tom poslu bio baš Rio Tinto, jer te dve kompanije partnerski već imaju licence za istraživanje u nastavku ležišta Čukaru Peki. Smatra se da se to nalazište, na još 20 lokacija, prostire do Zaječara i da su na tim mestima rezultati početnog istraživanja, u koje je uloženo blizu 5 mil USD, još impresivniji od onog koji su pronašli Kanađani.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.