Izvor: RTS | Ponedeljak, 26.03.2018.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

U 2017. ugovoren izvoz oružja iz Srbije vredan 888 mil USD - Više od polovine ide u SAD

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)
Stotinu najvećih svetskih proizvođača oružja prošle godine beleži rast prodaje od oko 2%, a vrednost trgovine dostigla je 374 mlrd USD. Čak 58% svetske trgovine prave američke firme. Sjedinjene Američke Države su i glavni kupac srpske vojne industrije, koja je takođe povećala izvoz, i to za 17,7%.

Rast prodaje naoružanja je očekivan, zbog vojnih operacija koje su u toku i dugotrajnih regionalnih napetosti, ali i zbog novih tehnologija.

Prošle godine, srpska namenska industrija ugovorila je izvoz od skoro 888 mil USD, a više od pola robe ide u Sjedinjene Američke Države.

- To je oko tri puta više nego što smo imali 2013. godine i taj trend se nastavlja, a pokazatelji za prvi kvartal ove godine takođe govore o rastu. Intenzivno je ulaganje u popravljanje tehnologija tih preduzeća, Vlada Srbije je izdvojila značajna sredstva prošle godine i ta investicija se intenzivno implementira - kaže pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Među najvećim uvoznicima naoružanja i vojne opreme iz Srbije su i Saudijska Arabija, Bugarska, Vijetnam, Kipar, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Jedan od najznačajnijih poslova je razvoj raketnog sistema Alas u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vredan 230 mil EUR. U njega je uključen i valjevski Krušik koji izvozi 95% proizvodnje.

(Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)
- Krušik ima ugovorenih izvoznih poslova u vrednosti od 240 mil USD i punu uposlenost kapaciteta do 2020. godine. Da bismo sve te poslove realizovali u ugovorenim rokovima imamo 1.703 novozaposlenih radnika u poslednje četiri godine - objašnjava generalni direktor HK Krušik Valjevo Mladen Petković.

U 12 preduzeća odbrambene industrije koja su u državnom vlasništvu zaposleno je 12.000 radnika, a najviše se izvozi municija.

- Srbija je uvažen i kredibilan partner na međunarodnom planu i o tome najbolje svedoči činjenica da je, po istraživanju publikacije i organizacije Small Arms Services, Srbija svrstana na treće mesto po transparentnosti u izvozu malog i lakog naoružanja u svetu, odmah iza Nemačke i Švajcarske - ističe načelnik odeljenja u Ministarstvu trgovine za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme Jasmina Roskić.

Kada je reč o uvozu, na prvom mestu je Rusija sa 85 mil USD, a slede Belgija i Bosna i Hercegovina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.