NavMenu

U pripremi izmene Zakona o poreskom postupku - Moguća naplata poreza i sa štednih računa

Izvor: Blic Ponedeljak, 26.03.2018. 15:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Javno objavljivanje imena najboljih poreskih platiša, prinudna naplata poreza sa štednih naloga dužnika i uvođenje grejs perioda za najugroženije poreske obveznike samo su neke novine koje uvodi Poreska uprava, saznaje Blic.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđeno je uvođenje tzv. bele i crne liste poreskih obveznika.

Kako saznaje Blic, Poreska uprava će pored objavljivanja najvećih poreskih dužnika, na svojoj internet stranici, obelodaniti i ko su najurednije platiše.

Javnosti će, kako piše Blic, ubuduće biti predočeni i spiskovi firmi koje su najurednije u izmirivanju poreza. Tu će se naći sve kompanije koje su u prethodnoj godini imale porez veći od 20 miliona dinara i preduzetnici sa više od 5 miliona dinara. Da bi se našle na tom spisku firme ne smeju da imaju nepravilnosti u poslovanju u poslednjih 5 godina.

Takođe, zakonske promene odnosiće se i na izmenu predmeta i sredstava prinudne naplate, tako što će ona biti moguća i iz štednih uloga, kao i svih drugih prihoda na tekućim računima poreskih obveznika. Praktično to znači i da će poreski službenici imati pravo da zbog poreskog duga novac skidaju sa računa za štednju ili bilo kog tekućeg računa građana.


Novim izmenama i dopunama Zakona o poreskom potupku propisuje se i uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema od 1. januara 2020. godine. U okviru njega bi se vodili podaci o naplati tog poreza. Predviđeno je da Poreska uprava uspostavlja, održava i upravlja jedinstvenim informacionim sistemom, dok tehničke uslove za njegovu primenu obezbeđuje nadležni ogran za elektronsku upravu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.