NavMenu

Stimulans investitorima - Hrvatska smanjuje PDV i porez na dobit u 2019?

Izvor: seebiz.eu Nedelja, 25.03.2018. 09:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Još početkom godine premijer Hrvatske Andrej Plenković je u Saboru nakon aktuelnog sata, odgovarajući na novinarska pitanja, najavio da će građani od sledeće godine plaćati niži PDV.

Kako je HDZ već jednom u 2016. godini najavio pa povukao to obećanje, gotovo je sigurno da se ovaj put neće odustati od toga da se opšta stopa PDV-a smanji s 25 na 24%. Takav bi potez Vlade značio dve milijarde kuna manje u državnoj blagajni, a novac bi, kad bi trgovci zaista korigovali cene, trebalo da ostane u džepovima građana. No, dosad se nikada nije dogodilo da porezno rasterećenje, kad je u pitanju PDV, završi kod krajnjih potrošača, osim ako nije bila reč o cenama koje se administrativno određuju, poput komunalnih usluga ili isporuke električne energije.

No, čini se da porez na dodanu vrednost nije jedini koji će u sledećoj godini doživeti promjne. Odgovarajući u četvrtak 22. marta posle sednice Vlade o mogućem poreznom rasterećenju, ministar finansija, Zdravko Marić, kazao je da Ministarstvo finansija, nakon što je anuliralo visoke proračunske deficite, ostaje pri tome da su potrebna dalja porezna rasterećenja, te da će se u sledećim mesecima napraviti analize koje su promene moguće od početka sledeće godine.


– PDV je na stolu, o njemu puno razmišljamo i smanjenje PDV-a posmatramo i iz privredne i političke te perspektive naših građana. Ali naravno, razmatramo i porez na dobit. Pokazalo se da strani investitori imaju interesa za Hrvatsku i takvu priliku ne bi trebalo da propustimo. Nastojaćemo i kroz porezni sistem damo stimulans investitorima - kazao je Marić.

O tome koliko bi se, nakon smanjenja 1. januara 2017. godine, ponovno mogla smanjiti stopa poreza na dobit, ministar nije želeo da govori, ističući da se razmatraju i svi ostali porezi i sve ostale opcije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.