Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 01.12.2008.| 13:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro novi Zakon o turizmu - približavanje Srbije STO


(Foto: b)

Novi Zakon o turizmu, čiji je Nacrt usvojen na sednici Vlade Srbije, biće uskoro upućen u skupštinsku proceduru, kao deo paketa ekonomskih zakona usmerenih na približavanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji, najavio je danas (1. decembar 2008. godine) državni sekretar za turizam Goran Petković.


On je napomenuo da bi ceo set zakona, vezan za STO, trebalo da bude usvojen na prvom zasedanju Skupštine, nakon usvajanja budžeta, verovatno početkom naredne godine. Novi zakon sledi uputstva evropskih zakona i opšte prihvaćenog trgovačkog zakonodavstva u svetu.

On treba da omogući formiranje razvojne turističke agencije ili kompanije, čiji će zadatak biti realizacija turističkih investicionih projekata, što je još pre nekoliko godina predložilo tadašnje Ministarstvo trgovine i turizma.

Novi zakon predviđa uvođenje principa jednošalterskog sistema, kod registracije firme za bavljenje turizmom. Svi registri i evidencije koji su do sada vođeni u Ministarstvu ekonomije, biće prebačeni u Agenciju za privredne registre i povezani sa svim ostalim registrima. To će skratiti vreme, smanjiti troškove registracije i olakšati korišćenje podataka, ukazao je Petković.

On je napomenuo da je urađen čitav niz manjih zakonskih unapređenja, pre svega onih koji se odnose na osiguranje korisnika usluga i nadoknadu troškova, a prvi put uveden je pojmovnik u zakon, sa cljem da se izbegnu dvosmislena tumačenja.

Urađene su izmene u sistemu planiranja turističkih aktivnosti i znatno bolje usaglašene sa postupkom planiranja prostora i zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara, kazao je on.

- Tako ćemo imati jedan vrlo moderan evropski zakon, koji stimuliše one koji ulažu u turizam i prave biznis u njemu, a s druge strane sankcioniše one koji zauzimaju pozicije prioritetnih destinacija, a ne rade na odgovarajući način"- precizirao je Petković.

On je ocenio da sprovođenje Strategije razvoja turizma uglavnom prati predviđene rokove u delu koji se odnosi na pripremu turističke infrastrukture i dodao da će nakon usvajanja Zakona, biti donet i čitav niz pravilnika kojii će omogućiti bolje uređivanje turističke delatnosti.

- Imamo i privatne i državne investicije, koje se odvijaju uglavnom u područjima koja su strategijom naznačena kao ključna i koja su usklađena sa master planovima, predviđeni tempo smo držali do polovine ove godine, ali zbog pomeranja na svetskom tržištu, možda ćemo morati da radimo određena prilagođavanja - dodao je Petković.

Napominjući da je turizam delatnost koja je osetljiva na promene u ekonomiji, dohotku i standardu građana, Petković je ukazao da prve analize razvoja turizma u okviru postojeće finansijske krize, govore da će doći do restrukturiranja turističkih putovanja, od dugolinijskih, prekookeanskih ka kraćim, sa kraćim boravcima i nižim cenama.

- To nije nepovoljno za Srbiju, koja je evropska destinacija, a Turistička organizacija Srbije već radi pojačani plasman naše ponude sa namerom da deo tražnje, koja je bila namenjena skupljim destinacijama, preusmeri ka Srbiji - rekao je PetkovićUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE