NavMenu

Uskoro novi Zakon o turizmu - približavanje Srbije STO

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 01.12.2008. 13:20
Komentari
Podeli


Novi Zakon o turizmu, čiji je Nacrt usvojen na sednici Vlade Srbije, biće uskoro upućen u skupštinsku proceduru, kao deo paketa ekonomskih zakona usmerenih na približavanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji, najavio je danas (1. decembar 2008. godine) državni sekretar za turizam Goran Petković.


On je napomenuo da bi ceo set zakona, vezan za STO, trebalo da bude usvojen na prvom zasedanju Skupštine, nakon usvajanja budžeta, verovatno početkom naredne godine. Novi zakon sledi uputstva evropskih zakona i opšte prihvaćenog trgovačkog zakonodavstva u svetu.

On treba da omogući formiranje razvojne turističke agencije ili kompanije, čiji će zadatak biti realizacija turističkih investicionih projekata, što je još pre nekoliko godina predložilo tadašnje Ministarstvo trgovine i turizma.

Novi zakon predviđa uvođenje principa jednošalterskog sistema, kod registracije firme za bavljenje turizmom. Svi registri i evidencije koji su do sada vođeni u Ministarstvu ekonomije, biće prebačeni u Agenciju za privredne registre i povezani sa svim ostalim registrima. To će skratiti vreme, smanjiti troškove registracije i olakšati korišćenje podataka, ukazao je Petković.

On je napomenuo da je urađen čitav niz manjih zakonskih unapređenja, pre svega onih koji se odnose na osiguranje korisnika usluga i nadoknadu troškova, a prvi put uveden je pojmovnik u zakon, sa cljem da se izbegnu dvosmislena tumačenja.

Urađene su izmene u sistemu planiranja turističkih aktivnosti i znatno bolje usaglašene sa postupkom planiranja prostora i zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara, kazao je on.

- Tako ćemo imati jedan vrlo moderan evropski zakon, koji stimuliše one koji ulažu u turizam i prave biznis u njemu, a s druge strane sankcioniše one koji zauzimaju pozicije prioritetnih destinacija, a ne rade na odgovarajući način"- precizirao je Petković.

On je ocenio da sprovođenje Strategije razvoja turizma uglavnom prati predviđene rokove u delu koji se odnosi na pripremu turističke infrastrukture i dodao da će nakon usvajanja Zakona, biti donet i čitav niz pravilnika kojii će omogućiti bolje uređivanje turističke delatnosti.

- Imamo i privatne i državne investicije, koje se odvijaju uglavnom u područjima koja su strategijom naznačena kao ključna i koja su usklađena sa master planovima, predviđeni tempo smo držali do polovine ove godine, ali zbog pomeranja na svetskom tržištu, možda ćemo morati da radimo određena prilagođavanja - dodao je Petković.

Napominjući da je turizam delatnost koja je osetljiva na promene u ekonomiji, dohotku i standardu građana, Petković je ukazao da prve analize razvoja turizma u okviru postojeće finansijske krize, govore da će doći do restrukturiranja turističkih putovanja, od dugolinijskih, prekookeanskih ka kraćim, sa kraćim boravcima i nižim cenama.

- To nije nepovoljno za Srbiju, koja je evropska destinacija, a Turistička organizacija Srbije već radi pojačani plasman naše ponude sa namerom da deo tražnje, koja je bila namenjena skupljim destinacijama, preusmeri ka Srbiji - rekao je Petković







Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.