NavMenu

Osnovan Savet za kreativnu industriju

Izvor: eKapija Petak, 23.03.2018. 15:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: stockernumber2/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je u petak (23. marta 2018. godine), u Mokrin kući u Mokrinu, prvi sastanak sa Savetom za kreativne industrije i poručila da su ove industrije najbrže rastuća privredna grana u Srbiji i da predstavljaju veliku šansu za brži razvoj zemlje, prenosi sajt Vlade Srbije.

Brnabić je istakla da su kreativne industrije veoma značajne za stvaranje boljeg imidža Srbije kao zemlje kreativnosti i inovativnosti, i dobrog mesta za život i rad stručnjaka iz Srbije i celog sveta.

Savet za kreativne industrije, kako je objasnila, okuplja pojedince i organizacije sa bogatim iskustvom u kreativnim industrijama, koji će premijerki pomoći da u potpunosti razume potrebe tog sektora i u budućnosti donosi informisane odluke za njegov dalji razvoj.

Premijerka je predsedavajuća Savetu, a kreativne industrije obuhvataju: muziku, film, fotografiju, radio, televiziju, dizajn, marketing, digitalizaciju, IT softver, gejming, stare zanate i arhitekturu, izdavaštvo, knjige, novine, magazine, izdavaštvo video-igara, muzeje i galerije, vizuelne i izvođačke umetnosti.

Članovi Saveta su: Lazar Džamić, Biljana Srbljanović, Tijana Palkovljević Bugarski, Jasna Dimitrijević, Aleksandra Lazar, Nikola Božović, Vuk Veličković, Andrej Nosov, Slavimir Stojanović, Igor Todorović i Milan Marković.

U Savetu su takođe i vodeće organizacije u oblasti kreativnih industrija u našoj zemlji: Exit fondacija, Beogradska kulturna mreža, Nova iskra, StartIT, Srpska filmska asocijacija i Mokrin kuća, poznata kao "oaza za digitalne nomade".

Cilj uspostavljanja Saveta za kreativne industrije jeste omogućavanje još bržeg razvoja tog sektora, koji već doprinosi domaćoj privredi više nego pojedini tradicionalni sektori.

Savet će imati aktivnu ulogu u razmatranju predloga javnih politika vezanih za razvoj kreativnih industrija u Srbiji i pomagaće u određivanju prioritetnih ciljeva i aktivnosti u tom domenu.

Jedna od ključnih aktivnosti Saveta biće najpre identifikacija ključnih finansijskih i pravnih prepreka za dalji rast ovog sektora, ali i predlaganje konkretnih rešnja u odnosu na potrebe domaće industrije i uspešnu svetsku praksu.

Kao telo sačinjeno od pojedinaca i organizacija iz različitih oblasti kreativnih industrija, Savet će imati ulogu da podstiče međusektorski dijalog i saradnju unutar kreativnih industrija, ali i njihovu vezu sa drugim granama privrede.

Savet će imati ključnu ulogu i u oblasti promovisanja inovativnosti i kreativnosti kao novih elemenata "meke moći" u izgradnji novog imidža Srbije.

Prema izveštaju Svetske banke, kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju više od 100.000 ljudi, većinom starosti od 25 do 44 godine, a veliki broj čine žene.

Ukupni prihodi kreativnih industrija čine 13,5% BDP-a, a prihodi tog sektora dostigli su 4,7 mlrd EUR u 2016. godini, uz prosečni godišnji rast od 6,4% u poslednje tri godine, navodi se.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.